Vița de vie reprezintă o cultură cu tradiție la noi în țară. De altfel, vița de vie se cultivă aproape în toate regiunile din România, în diverse scopuri. Este vorba de struguri de masă, pentru consum, sau pentru producția de vin.
Indiferent de scop, este esențial ca recolta să fie de calitate. Există numeroși factori care influențează calitatea strugurilor, dar și tratamente speciale și măsuri de prevenție care îți pot proteja cultura de viță de vie. Iată, așadar, cu ce probleme te poți confrunta și ce soluții îți sunt de ajutor.
Boli ale lemnului
Vița de vie poate fi afectată atât la nivelul frunzelor, cât și la nivelul ciorchinelui sau, în cele mai dificile situații, la nivelul lemnului. Motivul este reprezentat de faptul că aceste boli sunt destul de greu de identificat și de prevenit și pot provoca pagube semnificative. În plus, se pot răspândi ușor către frunze și struguri.
Printre bolile lemnului se numără excorioza și eutipoza viței de vie, înnegrirea și moartea viței de vie, precum și apoplexia viței de vie. Toate aceste boli pot avea efecte devastatoare asupra întregii culturi dacă nu sunt identificate la timp. Prin aplicarea unor lucrări agrotehnice la momentul oportun, prin igienizarea plantației și prin folosirea unor tratamente eficiente cu fungicide, poți combate aceste boli.
Carențe nutriționale
Vița de vie nu este afectată doar de boli și dăunători. O problemă frecventă este reprezentată de unele carente la vita de vie, precum și de stresul abiotic și biotic. Virusurile, bacteriile, ciupercile și factorii de mediu sau textura solului pot afecta calitatea și cantitatea culturii de viță de vie.
Toți acești factori de stres afectează în timp recolta. Iar în lipsa unui sol nutritiv, pot să apară carențe nutriționale. De exemplu, cea mai gravă boală de nutriție o reprezintă carența de fier, urmată de carența de bor. Tratamentele fitosanitare și îngrășămintele aplicate corect te pot ajuta să gestionezi mai ușor aceste probleme.
Boli ale ciorchinilor și frunzelor
Bolile reprezintă un alt factor care afectează calitatea și cantitatea recoltei. Există mai multe boli care pot să apară la nivelul ciorchinilor și pe frunze. Însă, cele mai comune boli, care au efecte devastatoare asupra culturii de viță de vie, sunt putregaiul negru și mana.
Odată instalate, aceste două boli sunt greu de controlat. Așa că este esențial să știi care sunt principalele simptome care apar, dar și cum să diferențiezi corect putregaiul negru versus mana. Măsurile preventive și aplicarea unor fungicide de calitate îți asigură o recoltă sănătoasă.
Dăunători ai viței de vie
O altă problemă care afectează dezvoltarea culturii de viță de vie o reprezintă dăunătorii. Aceștia pot să apară pe parcursul întregii perioade de vegetație. Cei mai întâlniți dăunători sunt filoxera, acarioza, acarianul galben, păianjenul roșu comun, cicadele, tripsii viței de vie, erinoza și molia viței de vie, provocată de acarianul galicol.
Este recomandat ca, înainte de toate, să fie achiziționați butași sănătoși. Adunarea și distrugerea frunzelor atacate reprezintă o altă măsură de control. De asemenea, este esențială aplicarea de tratamente cu insecticide sau evitarea fertilizării în exces cu azot.
Apariția buruienilor
Calitatea solului și aplicarea unor lucrări corecte reprezintă un alt factor care contribuie la obținerea unei culturi sănătoase de viță de vie. Aceste lucrări se fac pentru a crește capacitatea solului de a reține apă și aer și pentru a asigura cantitatea necesară de nutrienți.
Combaterea buruienilor prin folosirea erbicidelor reprezintă o altă măsură esențială. Odată apărute, buruienile iau din nutrienții viței de vie și îi afectează dezvoltarea. Tratamentele cu erbicide trebuie aplicate în perioada de repaus, înainte să apară primele buruieni.
În concluzie, este esențială protejarea viței de vie de dăunători, boli și alți factori care scad calitatea și cantitatea recoltei de struguri. Așa că este esențial să știi cum să recunoști simptomele, ce măsuri de prevenție sunt eficiente și care sunt tratamentele care îți oferă cele mai bune rezultate.
Sursă foto: shutterstock