Diverse

5 trucuri pentru organizarea hainelor copilului tău

Dacă ai un copil care se aseamănă unei tornade și lasă totul vraiște în urma sa, atunci trebuie să știi că nu ești singura. Majoritatea mamelor suferă din cauza faptului că trebuie să strângă peste măsură, să organizeze și, la finele zilei, după ce copilul reintră în camera sa, totul s-a distrus.

Când vine vorba despre haine, situația este și mai complicată. Adesea părinții tind să cumpere haine pe care nu se îndură să le dea copiilor în mod curent, acele „haine pentru ocazii speciale” care ocupă dulapul. Și, totodată, mai există o tendință de a păstra anumite obiecte vestimentare pentru când va fi nevoie de ele… și de cele mai multe ori ajung să rămână mici tot așteptându-și rândul.

Așadar, dacă vrei să știi câteva trucuri despre cum să organizezi dulapul copilului tău, citește mai departe.

1.   Scoate totul din dulap

Primul pas pentru a putea face ordine este… să faci dezordine! Eliberând tot spațiul util pentru depozitare vei putea observa exact, realist, cât poți stoca. Totodată, în felul acesta poți gândi în avans și poziționarea obiectelor pe rafturi. S-ar putea astfel să te gândești să achiziționezi câteva cutii pentru depozitarea șosetelor/leneriei/accesoriilor.

2.   Asigură-te că dai de-o pare toate obiectele care nu ar avea ce căuta în camera copilului

Șepci, încălțăminte, haine mai mari cu 2-3 mărimi primite în dar și care așteaptă să fie purtate… toate acestea pot fi mutate într-un dulap mixt de pe hol, în cutii pentru depozitare, în pod sau poate altundeva. Când alegi ce să pui înapoi în dulap, asigură-te că păstrezi doar ceea ce este obligatoriu să fie acolo. Trebuie să ai suficient spațiu încât să nu cauți dimineața în disperare după bluza lui preferată cu dinozauri, când mai ai puțin și riști să ajungi la serviciu în întârziere.

 

3.   Împarte hainele pe categorii

Acum că tot ai scos tot și ai văzut ce nu avea ce căuta acolo, este indicat să faci o nouă triere: împarte toate obiectele de îmbrăcăminte în grămezi diferite. Cel mai simplu mod de a face asta este prin a selecta 5 zone diferite (poți face asta fie pe pat, fie în coșuri de haine sau în orice alt mod… folosește-ți creativitatea!). Cele 5 categorii sunt:

  •         De purtat acum: unde vei pune haine potrivite pentru copil acum (la această mărime și în acest sezon). Dacă este vară, sigur nu vei vrea să ții și hainele de iarnă în dulap cum, în egală măsură, nu vrei să te împiedici de pantaloni scurți iarna. Chiar dacă le-ai pune într-un colț… e mai bine să păstrezi dulapul doar pentru hainele la care chiar ai nevoie de acces;
  •         Prea mari: acestea sunt de regulă hainele pe care le-ai primit sau pe care le-ai cumpărat fără să ții cont de mărime.
  •         De păstrat: Dacă mai ai și alți copii mai mici, este posibil să vrei să păstrezi o serie din haine pentru când acestea le vor veni. Acest coș ar putea fi atât pentru haine, cât și pentru jucării.
  •         De dat: acest recipient va conține acele obiecte pe care copilul tău nu le mai folosește (fie nu îi plac sau nu îți plac, fie sunt prea mici) dar, totuși, sunt în condiții bune. Pe acestea le poți dona (sunt multe persoane care ar fi fericite să le primească, precum și multe ONG-uri), sau le poți vinde online (sunt foarte multe grupuri online unde mămicile fac asta).
  •         Gunoi: Aici poți pune hainele pătate, rupte, sau care nu se încadrează în niciuna din categoriile de mai sus.

De multe ori părinților le vine foarte greu să renunțe la anumite haine. Fie copilul insistă că sunt favoritele lui (deși nu le-a purtat niciodată), fie nu îi vin bine, indiferent cât de frumoase ar fi ele, altori pur și simplu nu se potrivesc cu stilul pe care îl preferi tu. În astfel de cazuri ai fi mult ma câștigată dacă ți-ai călca pe inimă și ai renunța la ele. Cât de des se întâmplă chiar să ai nevoie de toate hainele din dulap?

4.   Coboară-te la mintea copilului!

Ar trebui să privești dulapul din perspectiva copilului. Majoritatea rafturilor sunt la nivelul părinților, fapt ce devine foarte frustrant pentru copil. Din acest motiv, ai putea lua în considerare o reorganizare a dulapului astfel încât cel mic să poată avea acces la haine mai ușor. De exemplu, dacă tu vrei luna aceasta să îl înveți să își pună singur pantalonii pe el, cât exersezi acest ritual, ai putea pune pantalonii chiar într-un sertar aflat la nivelul lui (în care poate în trecut puneai șosete). În aceeași direcție, dacă are tendința de a juca „de-a v-ați ascunselea” și a se ascunde în dulap, atunci poate vei vrea să pui hainele de copii nou cumpărate pe un raft superior, unde să nu ajungă să le șifoneze atât de ușor.

5.   Păstrează ordinea lucrurilor

După ce ai stabilit exact ce mai păstrezi și ce nu, apoi le-ai pus pe rafturi și în cutiile depozitoare, învață-l pe copil importanța ordinii, explicându-i ce înseamnă o haină curată, unde trebuie să stea fiecare haină, și chiar poți face exerciții de împachetare cu el. Sigur că nu îi vor ieși din prima, dar astfel puteți stabili și reguli. Va înțelege cât îți este de greu și se va gândi, în timp, ce două ori înainte de a strica ordinea.

Citește și:

Roșu în gât la copii

Febra la bebeluși de la dințișori

 

Sursa foto: pexels.com

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top