Stiri

7 metode prin care poti avea o casa Eco-Friendly

Imaginati-va o lume in care fiecare casa este alimentata de soare. Unde fiecare strop de ploaie iriga curtea interioara, chiar si pe timp de seceta. In care gunoiul este transformat in ingrasamant natural, iar robinetul de la baie nu mai iroseste apa. Cu toate ca scenariul pare desprins dintr-un film science fiction, toate posibilitatile mentionate mai sus reprezinta lucruri care se intampla azi in locuintele celor care au inteles ca orice activitate intreprinsa de oameni are un impact notabil asupra mediului.

O casa prietenoasa cu mediul poate reduce deseurile, dar si emisiile de poluanti, economisind in acelasi timp bani pe facturile de utilitati.

Iata 7 lucruri pe care le puteti face pentru a diminua impactul locuintei asupra naturii inconjuratoare.

Lasa-ti pantofii la usa

Un suport pentru pantofi instalat la intrarea in casa nu numai ca va ajuta sa evitati petele de pe covor, ci va reduce toxinele si poluantii care pot patrunde in locuinta. Pantofii atrag tot felul de lucruri nesanatoase pentru organismul uman, de la antigel de masina si ulei, pana la ingrasaminte si alergeni. Toate acestea sunt aduse prin incaltaminte in casa si pot patrunde in aer si inhalate de toata familia. Este de evitat aceasta situatie!

Utilizeaza becuri LED sau CFL

Aproximativ 12% din factura de energie a unei locuinte se indreapta, in medie, catre iluminat. Astfel, o modalitate ieftina si usoara de a va reduce atat factura la utilitati, cat si amprenta asupra mediului este sa inlocuiti toate becurile (in interior si exterior) cu diode emitatoare de lumina (LED) si becuri fluorescente compacte (CFL), care utilizeaza cu 75% mai putina energie decat becurile incandescente standard.

Investeste intr-o statie de reciclare si in containere pentru compost

Recipientele de compost din exterior sunt o modalitate usoara de a da o noua utilizare deseurilor alimentare. Asigurati-va ca aveti cosuri pentru gunoi si reciclare in fiecare camera, nu doar in bucatarie! O multime de materiale reciclabile sunt aruncate in birouri si in bai, deoarece cosul de reciclare este prea departe. 

Jumatate din gunoaiele produse de locuinte sunt compuse din resturi alimentare. Ajunse la groapa de gunoi, deseurile alimentare nu produc niciun efect, insa cu un spatiu de compost in gradina, puteti folosi acele resturi pentru a face ingrasamant natural. 

Sigileaza golurile din jurul usilor si ferestrelor

Casele mai vechi au adesea gauri in jurul ferestrelor care duc la pierderea energiei. Treptat, impactul acestor gauri se aseamana cu momentul in care lasi o fereastra deschisa pe tot parcursul anului. Pe scurt, caldura din timpul iernii si racoarea verii se vor disipa prin gaurile de la ferestre si usi. Montarea unor benzi de etansare poate economisi 10% din factura de incalzire si de racire prin prevenirea pierderii energiei. 

Instaleaza panouri solare

Panourile solare sunt o modalitate excelenta de a va face casa mai verde, iar costurile de achizitie au scazut in ultimii ani, poate si datorita ajutorului primit de la stat. Panourile solare reprezinta o modalitate excelenta de a economisi curent prin producerea energiei proprii. Daca vrei sa ai o casa prietenoasa cu mediul foloseste un panou solar nepresurizat , deoarece, in prezent, este cel mai economic sistem de incalzire si preparare a apei calde menajere. In plus, nu foloseste energie electrica si este usor de montat.

Colecteaza apa de ploaie pentru activitatile din gradina 

Butoaiele care colecteaza apa de ploaie pot fi utilizate in a uda plantele din gradina in zilele aride. O noapte de ploaie inseamna cantitati uriase de apa care se scurg de pe acoperis in strada, unde aduna poluanti, ulei, mucuri de tigara si deseuri animale. Apoi apa ajunge in sistemul de colectare al oraselor, toate acestea in timp ce multi dintre noi folosim sisteme de irigatie pentru a uda gazonul si gradina. Butoaiele de colectare a apei de ploaie pot reprezenta o solutie, in special in zonele cu clima mai arida si predispuse la seceta. Puteti atasa un furtun la butoi sau puteti pur si simplu utiliza o stropitoare pentru a pulveriza apa pe florile preferate.

Foloseste plante naturale si adaptate la mediu pentru curte si gradina

Fa-ti casa mai verde, la propriu. Folosind copaci si plante prietenoase cu clima veti crea o gradina proprie, invidiata de cei mai multi. Totodata, obtineti un exterior care se afla in armonie cu natura, iar insectele si fauna se vor bucura de beneficiile aduse mediului. O alta optiune este adaptarea la clima a plantelor care sunt capabile sa prospere in mediul local si la conditiile solului.

Tu cum ai de gand sa iti transformi locuinta intr-o casa prietenoasa cu mediul?

Sursa foto: Shutterstock.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top