Stiri

Izolaţia casei: sfaturi şi recomandări

În prezent, oamenii încearcă să folosească pe cât posibil tehnologiile moderne şi materialele de ultimă generaţie pentru a-şi optimiza locuinţa din punct de vedere termic.

O clădire sau o unitate de clădire inteligentă termic înseamnă costuri mai mici iarna pentru încălzire şi vara pentru răcire şi, mai mult de atât, o performanţă energetică bună în ansamblu pe toate sectoarele: iluminat artificial, încălzire, apă caldă, ventilare mecanică şi climatizare.

Cei interesaţi să-şi renoveze locuinţa astfel încât să obţină o eficienţă energetică sporită, pot începe prin solicitarea unui certificat energetic.

Astfel, un auditor energetic atestat va analiza locuinţa şi va calcula consumul energetic anual în ansamblu, dar şi pe categorii.

Fiecare dintre consumurile energetice enumerate anterior vor fi încadrate într-o clasă energetică, apoi locuinţa în ansamblu.

Concret, auditorul energetic va nota atât consumurile individuale pentru încălzire, alimentare cu apă caldă etc., cât şi consumul energetic anual în ansamblu al locuinţei.

În ceea ce priveşte clasele de eficiență energetică, acestea sunt notate cu litere de la A la G şi funcţionează pe acelaşi principiu ca şi în cazul electrocasnicelor: clasa A semnifică performanță energetică crescută, iar apoi, performanța scade până la clasă G, care simbolizează cea mai scăzută eficiență energetică.

Scopul unui proprietar este ca locuinţa sa să fie cât mai eficientă din punct de vedere energetic, astfel încât costurile de întreţinere să fie mici. De altfel, pentru o clădire sau unitate de clădire eficientă din punct de vedere energetic se va obţine un preţ mai bun de vânzare sau închiriere.

Una din metodele prin care se poate creşte eficienţa energetică a unei locuinţe este termoizolarea. Aceasta vizează în special suprafeţele care intră în contact cu exteriorul.

Aerul cald se duce în sus, motiv pentru care sunt pierderi mai mari pe unitatea de suprafaţă şi prin planşeele către poduri, decât prin pereţi.

Majoritatea celor care îşi izolează casa preferă însă utilizarea a 10-15 cm de polistiren pentru pereţi, iar la ultimul planşeu sub pod alocă doar 10-15 cm de vată minerală.

Experţii însă recomandă aproximativ 10-15 cm de polistiren pentru pereţi, dar cel puţin 25 cm de vată minerală pentru planşeul din partea superioară.

O altă regulă care se poate urma este ca sub casă să se pună grosimea X, pe pereţi 2x, iar pe partea superioară 3x.

Prin intermediul unei izolaţii termice de calitate, înăuntrul locuinţei se va resimţi un confort termic crescut, atât iarna, cât şi vara. Modul în care izolaţia este distribuită, ţinând cont de zonele de contact cu exteriorul este important, însă şi alegerea materialelor contează.

Acestea trebuie să asigure o conductivitate termică echilibrată şi o migrare corectă a vaporilor, în vederea creării unui microclimat confortabil.

Persoanele interesate de creşterea eficienţei energetice a locuinţei pot afla mai multe căi prin care pot face acest lucru cu ajutorul unui auditor energetic, solicitând un certificat energetic sau un audit energetic, dacă vor o lucrare mai complexă. Auditorul va analiza clădirea sau unitatea de clădire la faţa locului şi va oferi sfaturi personalizate.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top