Stiri

8 simptome fizice ale depresiei

Depresia este o afecțiune complexă care poate avea impact asupra întregului organism. În afară de simptomele psihologice și emoționale precum tristețea profundă, lipsa motivației și sentimentul de disperare, depresia poate să provoace și o serie de simptome fizice.

De exemplu,  poate să afecteze puternic sistemul imunitar. Persoanele cu depresie pot avea o reactivitate scăzută a sistemului imunitar, ceea ce le poate face mai susceptibile la infecții și la recuperare mai lentă în fața bolilor. Această legătură între starea mentală și sănătatea fizică demonstrează cât de interconectate sunt diferitele aspecte ale sănătății noastre.

Depresia poate influența și funcționarea sistemului nervos, putând duce la modificări în transmiterea semnalelor neuronale și în funcționarea creierului. Aceste modificări pot afecta capacitățile cognitive, memoria și procesele de luare a deciziilor.

Este important să se înțeleagă că depresia nu afectează doar starea mentală a unei persoane, ci poate avea un impact semnificativ și asupra sănătății fizice. Afectează aproape toate aspectele sănătății tale fizice, prin:

  1.     Oboseală

Perturbarea modelelor normale de somn este comună în cazul depresiei. Somnul poate fi prea puțin sau prea mult. Lipsa somnului poate duce la oboseală, care la rândul său poate duce la probleme în funcționarea în viața de zi cu zi. Pierderea concentrării și a atenției poate afecta munca, viața de acasă și relațiile. Epuizarea poate contribui, de asemenea, la un sistem imunitar slăbit, punându-te într-un mare risc de îmbolnăvire.

  1. Scădere sau creștere în greutate

Depresia afectează pe fiecare în mod diferit. Unele persoane pot experimenta schimbări bruște în greutate din cauza modificărilor în apetit sau obiceiurile alimentare. Unii oameni pot căuta confort în alimente și pot consuma în exces, ceea ce duce la creștere în greutate, în timp ce alții își pot pierde complet interesul pentru mâncare și pot experimenta o scădere semnificativă în greutate.

Aceste fluctuații de greutate pot fi un simptom al depresiei și pot fi însoțite de alte probleme fizice și emoționale. Persoanele care se confruntă cu depresia pot avea dificultăți în menținerea unei alimentații echilibrate și sănătoase, ceea ce poate contribui la schimbările în greutate observate.

  1.     Nivel redus de energie

Depresia poate încetini întregul sistem – acesta este un motiv pentru care persoanele care suferă de depresie uneori se mișcă și vorbesc mai încet decât în mod obișnuit, până la punctul în care este observabil pentru ceilalți. Senzația de letargie este destul de des întâlnită în cazul persoanelor depresive.

Atunci când suferi de depresie, programul tău de somn se poate schimba dramatic. Poți vorbi și te poți mișca mai lent, iar procesele tale mentale încetinesc.

  1. Scăderea dorinței sexuale

Pierderea libidoului sau a interesului pentru sex este adesea considerată unul dintre principalele simptome ale depresiei. În timpul depresiei, schimbările chimice din creier pot afecta nivelurile de neurotransmițători precum serotonina, care joacă un rol important în reglarea dorinței sexuale. O scădere a disponibilității serotoninei poate influența negativ dorința sexuală și libidoul unei persoane.

Stresul asociat cu depresia sau tensiunile din cadrul relațiilor pot, de asemenea, contribui la scăderea interesului pentru activitatea sexuală sau pot amplifica simptomele depresiei.

  1. Bolile

Nivelul redus de energie, problemele cu alimentația și lipsa somnului pot reduce capacitatea corpului de a lupta împotriva bolilor. Stresul pe termen lung, care poate duce la depresie, contribuie la niveluri crescute ale hormonului cortizol. Când cortizolul rămâne ridicat, provoacă inflamații și scăderea numărului de globule albe din sânge, ceea ce poate slăbi sistemul imunitar al organismului și capacitatea acestuia de a lupta împotriva răcelilor, gripelor și a altor boli mai grave.

  1. Durerea

Persoanele care se confruntă cu depresia pot experimenta diverse tipuri de dureri, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate și alte tipuri de disconfort care nu sunt specifice. Aceste dureri pot fi manifestări ale depresiei și pot fi resimțite în mod diferit de fiecare individ.

În același timp, persoanele care suferă de dureri cronice pot prezenta, de asemenea, simptome de depresie. Durerea cronică poate provoca stres psihologic și emoțional, care poate declanșa sau agrava starea depresivă. Această interacțiune complexă între durere și depresie poate crea un cerc vicios în care una o agravează pe celălaltă.Depresia poate duce la obiceiuri de sănătate precare – alimentație deficitară, somn și exerciții fizice slabe – care pot agrava durerile și durerile, și invers, conducând la un ciclu vicios de durere-depresie care pare a fi fără sfârșit.

  1. Reacții ale pielii

Problemele cu pielea ta, în special afecțiunile cronice sau recurente cum ar fi psoriazisul sau eczema, sunt corelate cu un risc crescut pentru anumite tulburări depresive. Aceste condiții pot provoca disconfort fizic semnificativ, prurit, iritații sau durere, ceea ce poate afecta și mai mult starea mentală a unei persoane.

În plus, anxietatea poate fi un factor declanșator pentru reacții cutanate, cum ar fi erupțiile, senzația de mâncărime sau roșeața. Persoanele care se confruntă cu stres sau anxietate cronică pot experimenta astfel de manifestări pe piele, ceea ce poate agrava și mai mult nivelul lor de disconfort și anxietate.

  1. Probleme de vedere

Există o legătură strânsă între sănătatea ochilor și starea emoțională a unei persoane. De asemenea, oamenii care se confruntă în prezent cu depresie adesea descriu lumea în jurul lor ca fiind “plictisitoare” sau simt că au o percepție mai redusă a contrastelor vizuale.

Studiile realizate în acest domeniu au arătat că, în rândul adulților în vârstă, problemele de vedere și pierderea vederii sunt printre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu depresia. Persoanele care se confruntă cu deficiențe de vedere sau care trec printr-un declin vizual pot experimenta sentimente de izolare și frustrare, care pot contribui la instalarea sau exacerbarea stărilor depresive.

Așadar, te poate îmbolnăvi depresia?

Da. Același sistem din creierul tău care reglează experiența durerii fizice reglează și stările de spirit. Depresia poate fi trăită și simțită în minte și în corp prin simptome emoționale, comportamentale, cognitive și fizice. Cele 8 simptome fizice ale depresiei demonstrează exact acest lucru. De exemplu, atunci când te simți trist, eviți viața și ai gânduri negative, pot fi observate semne fizice ale depresiei, cum ar fi dureri ale corpului.

Sursă foto: pixabay.com

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top