Stiri

A 4-a editie de “Seara reclamelor controversate” a ajutat trei pacienti nevoiasi sa vada din nou

“Seara reclamelor controversate” a IV-a ediție a ajutat trei pacienti nevoiasi sa vada din nouRotaract este un club născut ca un program al Rotary International, menit să implice tinerii în activităţi constructive, din care pot învăţa la fiecare pas câte ceva, ajutând în acelaşi timp societatea din care fac parte. Rotaract înseamna “Rotary in action”.
Unul dintre proiectele importante ale Clubului Rotaract Iasi este “Seara reclamelor controversate”, ce a avut loc în data de 11 decembrie 2015. Scopul acestui eveniment a fost îndeplinit, iar trei pacienți cu venituri reduse, care sufereau de cataractă și care nu reușeau să suporte costurile necesare unui implant de cristalin, au fost ajutați.

Pierderea vederii este un handicap cu un puternic impact asupra fiecărei activităţi, iar cataracta devine o problemă de sănătate publică. În calitate de voluntari ai Clubului Rotaract Iași, ne dorim să ajutăm pacienții cu venituri reduse şi empatizăm cu această cauză alături de medicii oftalmologi, deoarece o vedere mai bună poate schimba complet destine şi perspective.

Cataracta constă în opacifierea cristalinului, ceea ce duce la scăderea progresivă a acuităţii vizuale. Această patologie poate surveni în multiple condiţii, cel mai frecvent, ca proces degenerativ în contextul înaintării în vârstă. Pe masură ce cataracta avansează pacientul poate să ajungă să perceapă doar lumina sau umbrele mişcarilor mâinii. Există multiple cercetări legate de opacifierea cristalinului, însă, până în prezent, nu există nici un tratament medicamentos care să îşi dovedească eficienţa în stoparea sau încetinirea proceselor degenerative. Astfel, singurul tratament rămâne cel chirurgical. Există progrese majore ale tehnicilor şi ale chirurgilor ceea ce face din chirurgia cataractei legate de varstă o intervenţie cu riscuri minime şi recuperare postoperatorie foarte bună.

Din păcate, costurile implantului de cristalin, care trebuie poziţionat în locul cristalinului natural cataractat, nu sunt decondate de Casa de Asigurări de Sănătate, decât într-o proporție foarte mică din prețul total, iar pacienţii se văd nevoiţi să suporte o mare parte din costuri. Situaţia financiară a pensionarilor sau a tinerilor ce au cataractă complicată este adeseori foarte precară și nu își permit să suporte aceste costuri, ceea ce îi condamnă la o viață cu o vedere din ce în ce mai slabă, pănă la a avea un handicap vizual.

“Seara reclamelor controversate” a IV-a ediție a ajutat trei pacienti nevoiasi sa vada din nou

Fondurile colectate în urma evenimentului organizat de către membrii Clubului Rotaract Iași au permis achiziționarea a trei implanturi de cristalin. Au fost ajutate două paciente vârstnice cu pensie mai mică de 500 de lei care nu și-ar fi permis achitarea costului unui implant de cristalin, nici după câteva luni de economie. Una din cele două vârstnice era singură, neavând nici un membru al familiei care să o ajute. Cel de-al treilea caz sprijinit este al unei tinere de 21 de ani cu multiple patologii, printre care și un transplant renal, și care își achiziționa cu mari eforturi medicația necesară, iar atunci când tânara a fost diagnosticată cu cataractă complicată, părinții erau lipsiți de speranța că și-ar permite costul implantului. Intervențiile chirurgicale au decurs fără complicații, iar calitatea vieții pacienților s-a îmbunatățit semnificativ.

Succesul acestui proiect a fost posibil și prin contribuția moderatorilor implicați, a partenerilor media, a sponsorilor și, nu în ultimul rând, a medicilor oftalmologi.

Clubul Rotaract Iași va susține în continuare această cauză prin viitoarele proiecte și va face un deziderat din nevoile sociale ale comunității, energia tânără a membrilor va fi pusă în slujba motto-ului “Service Above Self”.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top