Stiri

Alege o tastatură laptop nouă, iar computerul tău o să te înțeleagă mai bine

O tastatură laptop reprezintă o interfață om – computer portabil fundamentală, care datorită unor chei specifice permite utilizatorului să introducă anumite secvențe de date text sau numerice. Este deocamdată un mijloc de a te înțelege cu laptopul personal mult mai răspândit decât acela realizat prin intermediul comenzilor vocale.

Lucruri știute și mai puțin știute despre tastele unui laptop

Tastele au cel mai des forma unor butoane din plastic, fiecare dintre ele fiind conectat la un comutator electronic.

Deși se aseamănă foarte mult cu butoanele unui mouse, cel puțin dacă le analizăm din punct de vedere electronic, deoarece permit transmiterea de la distanță a unor date „creierului electronic”, ele sunt mult mai mult decât atât, fiind individualizate prin diverse simboluri, litere, numere, grupuri de litere sau chiar cuvinte întregi, imagini, imprimate sau gravate pe partea ce vine în contact cu degetele userului.

Deși actualmente tinde ca să ia amploare moda  tastaturilor virtuale (ca verigă intermediară până ce comenzile vocale se vor generaliza), un laptop clasic trebuie în mod obligatoriu să aibă și o tastatură cu butoane.

Suprafața fiecărui buton al unei tastaturi este fie plată, cilindrică (pentru a se potrivi cu buricele degetelor), fie rotundă (în principal tastele laptopurilor mai vechi).

Presiunea (forța) ce se poate exercita pe o tastă laptop este exprimată în centinewton (cN). O unitate cN este aproximativ echivalentă cu greutatea exercitată de un obiect  care are o masă de un gram. Presiunea necesară pentru apăsarea unei chei laptop este de asemenea menționată în grame.

Alegerea unei tastaturi laptop depinde prioritar de nevoile pe care userul le are. Ele nu se referă doar la buget, ci și la estetică, precizie la tastare, viteză de dactilografiere, libertatea de mișcare, gradul de poluare electromagnetică scăzută (această interdicție chiar contează în unele locuri, de exemplu în avion), accesibilitate pentru persoanele dizabilități și nivelul de ergonomie generală.

Mai multe studii efectuate de către producătorii internaționali renumiți au condus în final la diferite propuneri de formate taste, pentru a reduce oboseala la scriere și la crește viteza de dactilografiere. Mai mult, acum se iau în considerare inclusiv frecvența literelor tastate în funcție de limbă (de circulație largă sau regională), precum și structura mâinii userilor ce vor folosi claviaturile respective, propunându-se diverse soluții pentru îmbunătățirea ergonomiei tastaturilor.

Dacă nu mai e nimic neobișnuit ca un webcam să fie în măsură ca să recunoască fața unui utilizator, poate că nu știați faptul că o tastatură de laptop poate cunoaște de-acum dacă acela ce o folosește este… bărbat sau femeie(!!!). Există anumite modelele de calcul elaborate de către cercetătorii străini care au ajuns la performanța de a se putea determina deja cu o precizie de peste 95% dacă persoana care tastează un text este bărbat sau femeie.

În cadrul studiului respectiv, un program special a analizat elemente precum timpul dintre două apăsări de taste specifice sau timpul de apăsare a unei taste în timpul unei singure apăsări de buton (cheie). Câteva caracteristici s-au dovedit a fi mai utile decât altele. De exemplu, timpul mediu dintre apăsarea tastei “N” și pentru apăsarea tastei “O” a fost cel mai util în determinarea sexului persoanei, urmat de timpul mediu dintre apăsarea tastelor “M” și “O”.

Echipa de cercetători ce au participat la respectivul studiu au propus utilizarea dinamicii de tastare ca modalitate rentabilă de identificare a sexului utilizatorilor de calculatoare necunoscuți în cadrul unor investigațiile penale informatice, precum ar fi cazurile de furt de identitate, tot mai frecvente în ultimii ani.

Observăm că deja începem să ne înțelegem tot mai mult nu doar cu device-urile ca întreg, ci și cu anumite componente ale lor ce devin în mod clar tot mai inteligente (artificial) pe zi ce trece.

Comandă o tastatură laptop nouă online, ca să-ți faci computerul portabil fericit!

Indiferent dacă ești femeie sau bărbat, pe site-ul Itronics.ro o să găsești o mulțime tastaturi laptop dintre care poți să o alegi pe aceea care se potrivește modelului de computer portabil pe care îl ai.

Așadar, dacă vechea ta claviatură de laptop a început să dea rateuri și a sosit vremea ca să o înlocuiești (foarte curând o să îți ceară ea însăși asta cu o voce de robot!), comandă acum o tastatură nouă și vei putea ca să ai iar o interfață care să îți permită să comunici corect și rapid cu laptopul tău.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top