Stiri

BEI finanțează cu 250 milioane euro construirea Spitalului Regional din Iași

Proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași intră în linie dreaptă: guvernul a semnat contractul de credit pentru asigurarea cofinanțării în valoare de 250 milioane euro. Iașul, devine, astfel, primul dintre cele trei orașe (la Craiova și Cluj mai sunt propuse spitale similare) care are bătută în cuie întreaga finanțare.

Anunțul privind semnarea contractului cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost făcut de către ministrul Alexandru Nazare.

Împrumutul, acordat pe o perioadă de 27 de ani, reprezintă cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România.

„Am semnat, împreună cu dl. Christian Kettel Thomsen, Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, contractul de finanțare pentru constructia primului Spital Regional de Urgență din Romania, la Iași, în valoare de 250 de milioane EUR. Ceremonia de semnare a avut loc in format de videoconferință”, a spus ministrul de Finanțe.

Proiectul spitalului regional la Iași înseamnă circa 500 milioane euro Costurile pentru proiectarea, construcția, dotarea și supervizarea unității medicale sunt estimate la 321,4 milioane de euro, fără TVA. În schimb, valoarea întregului proiect ajunge la circa 500 milioane euro (inclusiv TVA).

Restul finanțării va fi asigurat prin intermediul exercițiului bugetar european 2021 – 2027, fiind deja încheiat un acord în acest sens între Guvern și Comisia Europeană. Odată asigurată cofinanțarea, Iașul se află în pole-position pentru accesarea finanțării (după 2022) și începerea efectivă a construcției după 2024, cu termen de finalizare în 2030.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top