Stiri

Caravana cu Medici – Filiala Iași a atins numărul de 1000 de beneficiari ai cursurilor de Educație Medicală în doar 10 luni ale anului 2023

Departamentul de Educație medicală al Filialei Iași a luat naștere în anul 2017 și de atunci, prin intermediul voluntarilor săi, oferă cursuri de educație medicală  tutror persoanelor care solicită aceste activități. Cu ajutorul acestor cursuri dorim ca participanții să știe să prevină evenimente medicale nefericite, atât pentru propria persoană cât și pentru cei din jurul lor. Prin intermediul cursurilor de educație pentru sănătate dorim ca populația Moldovei să cunoască riscurile neefectuării prompte și corecte a primului-ajutor, dar și beneficiile care sunt aduse umanității atunci când acesta este inițiat în timp util și efectuat conform protocoalelor medicale. Recomandarea ghidurilor internaționale este ca începând cu vârsta de 12 ani, copiii să primească anual câte 2 ore de prim ajutor. Cursul de educație sexuală cuprinde aspecte extrem de importante pentru dezvoltarea unui tânăr care se pregătește să devină un adult responsabil. Astfel, cursul dezvoltat de Departamentul de Educație Medicală al Caravanei cu medici prezintă informații despre imaginea corporală, dezvoltarea creierului și a corpului, limite și consimțământ,  felul în care percem și ne raportăm la relații, metode de contracepție, siguranță și situații de risc (infecții cu transmitere sexuală, sarcini nedorite, abuzuri). Cursurile de nutriție și igienă pun în lumină modalități de profilaxie a alterării stării de sănătate, deoarece boala este mai ușor și mai mulțumitor să fie prevenită și mult mai târziu tratată.

Preponderent, vârsta participanților este între 7 și 19 ani, dar se urmărește lărgirea acestui interval de vârstă. Din luna ianuarie și până în luna octombrie a anului 2023, nu mai puțin de 1000 de persoane au beneficiat de aceste cursuri susținute cu interes și devotament de către voluntarii caravanei. În anul 2023, la nivelul Filialei Iași au fost susținute aproximativ 20 de cursuri de educație medicală (prim ajutor, educație sexuală, nutriție și igienă) atât în școlile gimnaziale și liceele din Iași, cât și în școlile din mediul rural aparținând judetelor Iași, Neamț, Botoșani și Suceava. De asemenea, Filiala Iași a fost prezentă și în taberele din cadrul Programului „Pregătiți pentru viață” dedicat tinerilor care se află la risc de marginalizare și excludere socială.

Elena Vasluianu, Departament Educație Medicală, Asociația Caravana cu Medici – Filiala Iași

A fost o călătorie incredibilă în care s-a muncit mult, iar astăzi ne bucurăm că in anul 2023 am reușit să depăsim numărul impresionant de 1000 de beneficiari ai cursurilor de educație medicală. Mentionez că si anul trecut am reușit să ajungem la aproximativ 700 de beneficiari din regiunea Moldovei. Astăzi, este momentul să recunoaștem dăruirea incredibilă a echipei noastre și progresul pe care l-am făcut. Cu toții avem un sentiment de mândrie și implinire imensă, căci 1000 nu înseamnă doar un număr, ci înseamnă suflete pe care noi le-am întâlnit  și le-am oferit instrumentele pentru a încerca să  ducă o viață sănătoasă și pentru a lua decizii informate și corecte. Scopul nostru este să promovăm educația nu numai prin vorbe, ci și prin fapte, astfel prin puterea exemplului   credem că viitorul este promițător și vom reuși să devenim o societate în care educația face diferența. Cu riscul de a mă repeta, vreau să felicit încă o dată voluntarii din Departamentul de Educație medicală, care și-au dăruit câteva sute de ore din timpul lor, parcurgând peste 2500 km pentru a ajunge în comunitățile defavorizate. Facem bine împreună! Educația salvează vieți!

Paula Lungociu, Departament Educație Medicală, Asociația Caravana cu Medici – Filiala Iași

În cadrul caravanei m-am implicat pe partea de educație medicală, unde împreună cu colegii din departament am susținut cursuri de prim ajutor, nutriție, igienă personală. Cursul de primul ajutor a fost susținut la diverse categorii de vârstă, am fost surprinși de entuziasmul copiilor și dorința lor de a fi implicați în rolul lor practic în folosul comunității în situațiile dificile. Consider că efortul nostru este răsplătit de entuziasmul și interesul copiilor, motivându-ne să amplificăm activitățile în cadrul departamentului.

Caravana cu Medici Iași este ramura locală, responsabilă de regiunea Moldovei, a Asociației Caravana cu Medici. De 7 ani de zile organizează caravane și cursuri de educație medicală lunar în județele Moldovei. O echipă multi-disciplinară formată din medici specialiști, rezidenți și studenți, evaluează gratuit starea de sănătate a populației din comunitatea locală și oferă recomandări privind îmbunătățirea calității vieții acestora. Oferind o adevărată internare de zi în mijlocul comunității, dar și cursuri de educație medicală (prim ajutor, educație sexuală, nutriție și igienă), medicii voluntari propun o abordare axată pe prevenție beneficiarilor din fiecare comunitate.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top