Odată achiziționată, o mașină înseamnă cheltuieli anuale de care nu poți scăpa, în condițiile în care dorești să o utilizezi legal și în siguranță. Deși prețul de achiziție reprezintă prima și poate cea mai însemnată investiție, mai sunt și alte cheltuieli care te vor obliga să scoți bani din buzunar.
Impozitul
O mașină este un bun personal care se supune impozitului pe mijlocul de transport, stabilit la nivel național. Această taxă obligatorie, care se plătește la începutul fiecărui an, ține cont de capacitatea cilindrică a mașinii pe care o deții.
Cu alte cuvinte, cu cât ai o mașină echipată cu un motor mai puternic, măsurat în centimetri cubi, cu atât vei plăti mai mult către stat. În calculul impozitului mai contează și județul în care este înmatriculată mașina, prin urmare, pot exista mici diferențe între sume. Impozitul auto se poate plăti cu anticipație, beneficiind de o reducere, sau chiar în rate.
Rovinieta
Cunoscută și sub denumirea de „taxă de drum”, rovinieta este obligatorie pentru toți șoferii care circulă cu mașina în afara localității unde mașina este înmatriculată. Asta înseamnă drumuri naționale, județene, autostrăzi și chiar poduri.
Așadar, dacă faci frecvent naveta, pleci în vacanță sau în vizită la rude, va trebui să verifici și să plătești rovinieta online. Mulți dintre șoferi aleg plata rovinietei pe parcursul unui an întreg, însă poți plăti și pentru o perioadă mai scurtă, în condițiile în care nu ai nevoie de mai mult.
Asigurarea
Polița RCA, de Răspundere Civilă Auto, reprezintă un alt document important pentru care se plătește o sumă considerabilă, în decursul unui an. Se poate încheia pe o lună, 6 luni sau 1 an. Fără un RCA valabil, care se activează în cazul unui accident rutier, nu ai dreptul de a utiliza mașina.
Prin urmare, în funcție de mașina pe care o deții, dar și de vârsta sau istoricul auto (clasa „Bonus Malus”), se stabilește prețul poliței RCA. De exemplu, vezi rca logan 1.4 pret, dacă ai acest model de mașină.
Plata parcării de reședință
În situația în care locuiești la bloc, într-un oraș unde sunt reglementate taxe pentru parcările rezidențiale din spațiile publice, prevăzute cu marcaje efectuate de primăria locală, va fi nevoie să achiți această taxă, în baza unui contract de închiriere. Desigur, asta dacă îți dorești să ai un loc de parcare asigurat, altfel, va trebui să găsești un loc unde să-ți lași mașina.
Revizia tehnică periodică
O altă cheltuială necesară și obligatorie pentru buna funcționalitate a mașinii pe care o conduci este reprezentată de revizia tehnică periodică. În principiu, această cheltuială implică schimbarea filtrelor mașinii și efectuarea schimbului de ulei. Poate fi o dată sau chiar de două ori pe an, în funcție de necesități.
În urma acestei verificări de rutină, un mecanic auto poate depista și alte probleme ce necesită înlocuire, începând de la plăcuțele de frână până la elementele de articulații. Cu alte cuvinte, alte cheltuieli mai mult sau mai puțin prevăzute cu mașina ta.
Inspecția tehnică periodică
Inspecția tehnică periodică (sau ITP-ul) este obligatorie an de an, pentru mașinile cu o vechime mai mare de 12 ani. Prin urmare, dacă te regăsești în această împrejurare, va fi necesar să efectuezi și să plătești în fiecare an ITP-ul. Fără efectuarea inspecției tehnice periodice, nu ai drept de circulație cu mașina.
Concluzia este simplă: o mașină, dincolo de utilitate și confort în ceea ce privește mobilitatea, vine cu destule cheltuieli anuale pe care trebuie să le achiți, pentru a circula în deplină siguranță și legalitate rutieră.
Sursa foto: Shutterstock

