Stiri

Cum se calculeaza corect prima RCA?

Orice posesor de automobil trebuie sa aiba o asigurare auto de raspundere civila, atat in momentul in care circula pe strazi, cat si in momentul in care stationeaza, in conditiile in care exista intotdeauna riscul ca masina sa ia foc si sa produca alte daune, sa sa apara alte situatii nu tocmai placute.

Atat cel mai ieftin RCA, cat si cel mai scump RCA ar trebui sa ofere acelasi lucru. Din acest motiv, multi soferi isi pun cateva intrebari. Cum se calculeaza RCA-ul si de ce exista diferente de pret?

Care este cea mai buna asigurare si care sunt criteriile care o definesc? Vom incerca sa descoperim cum se calculeaza asigurarea RCA si care sunt criteriile care decid pretul, in momentul in care asiguratul foloseste un calculator Rca.

Ce anume determina tarifele asigurarii RCA?

Tariful RCA este determinat de o serie de factori. Conform celor de la romasig.ro, scopul este acela de a se estima probabilitatea de a se produce un eveniment cu pierderi materiale sau umane. Aceasta probabilitate se bazeaza pe o serie de factori, cum ar fi istoricul evenimentelor, statisticile din trafic, etc.

In principiu, tariful se segmenteaza pe anumite categorii de riscuri, luandu-se in calcul, pentru inceput, cele mai importante elemente:

  • Daca asiguratul este persoana fizica sau este persoana juridica;
  • Care este capacitatea cilindrica a masinii, masa, numarul de locuri sau puterea;
  • Care este istoricul soferului;

Pe baza tuturor acestor detalii se stabileste un tarif, insa partea interesanta este ca este valabil doar pentru un an. Ulterior, totul se ia de la capat iar tariful poate sa creasca sau sa scada.

Tarifele de pleaca de la un tarif de referinta facut de ASF

Partea buna pentru soferi este ca exista un tarif de baza de la care se pleaca. Asiguratorii nu pot sa solicite un tarif foarte variat pentru acelasi tip de asigurare, in conditiile in care trebuie sa se ghideze dupa acest tarif de referinta.

Pentru stabilirea acestui tarif sunt, de asemenea, o serie de reguli si de criterii luate in calcul. Conteaza foarte mult frecventa daunelor si daunele medii, varsta soferului sau starea masinii.
Partea buna este ca tarifele RCA sunt reglementate, intr-un fel sau altul, chiar daca asiguratorii au preturi diferite si pot sa aiba o abordare diferita in functie de modul in care evolueaza piata si traficul.

In ceea ce priveste calculul primei de asigurare, este unul destul de complex si nu poate sa fie facut manual. Din fericire, exista numeroase calculatoare RCA care preiau informatiile de la asigurari si reusesc sa afiseze in doar cateva secunde pretul asigurarii, facand paralele intre mai multe oferte. Astfel, posesorul de autoturism poate sa ia atitudine si sa se orienteze spre cea mai ieftina varianta de RCA si cea mai buna.

Informatie utila: Daunele si istoricul unui sofer nu se iau in considerare decat pe o perioada de 5 ani de zile, anteriori zilei in care se face calculul.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top