Stiri

Care sunt obligațiile angajatorilor pe timp de caniculă?

In urma avertizărilor Administrației Naționale de Meteorologie referitoare la temperaturile extreme din această perioadă, ITM Iași informează că angajatorii au obligația de a implementa măsuri minimale pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. După ce au specificat aceste măsuri, inspectorii au anunțat că în zilele următoare vor iniția controale în domeniul SSM.

Inspectorii ITM Iași atrag atenția angajatorilor asupra condițiilor de muncă în timpul caniculei și reamintesc măsurile de protecție obligatorii. Într-un comunicat de presă, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă recomandă tuturor angajatorilor să respecte prevederile legale pentru protecția angajaților în perioadele cu temperaturi extreme. „Sunt acele temperaturi monitorizate și certificate de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie și transmise de centrele regionale ale acestuia, care depășesc +37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalente cu acest nivel (indicele ITU peste valoarea de 80)”, a explicat șeful ITM Iași, Costel Grojdea.

Conform acestuia, în perioadele cu temperaturi extreme ridicate, pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

  • reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
  • asigurarea ventilației la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

De asemenea, inspectorii ITM recomandă, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și a dușurilor.

Recomandările sunt urmate de controale!

Reprezentanții ITM oferă și alternative pentru cei care nu pot asigura condițiile de muncă recomandate anterior, cum ar fi reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea timpului de lucru în două intervale – până la ora 11.00 și după ora 17.00 și întreruperea colectivă a lucrului, acolo unde este posibil.

În plus, inspectorul-șef al ITM Iași menționează că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, pentru depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi ridicate; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară pentru persoanele afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni care au contraindicații pentru munca la temperaturi extreme.

După aceste recomandări, inspectorii de muncă avertizează că în perioada următoare vor demara controale pentru a verifica modul în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000.

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top