Stiri

Topul știrilor din Iași, Miercuri 10 iulie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI DIN IASI

ATP Challenger 100 Concord Iași Open: Gabi Boitan s-a calificat în optimi la Concord Iași Open. Alți patru români, eliminați în primul tur. În ultimul meci al zilei, Gabi Boitan, 24 de ani, locul 382 ATP, a produs marea surpriză și l-a învins pe americanul Nicolas Moreno De Alboran, 26 de ani, numărul 146 mondial, favorit 5, scor 7-6 (5), 3-6, 6-4. De Alboran a făcut semifinală, săptămâna trecută, la turneul ATP Challenger 75 de la Brașov.

Criză majoră de forță de muncă la Iași: „Am anunţ de angajare cu 6.000 lei/lună. Nu sună nimeni de trei luni!” / „Un șofer în Germania primește 3.000-3.500 de euro pe lună“. Marian Iacomi, patronul patronul unei firme de transport din Iași susține că a fost nevoit să renunțe la jumătate din flota de tiruri pentru că nu găsea șoferi. (g4media.ro)

Paradisul fluturilor, lângă Iași. Sute de fluturi tropicali și-au găsit casa la Iași. O grădină de câteva sute de metri este animată de insecte multicolore aduse din Asia și Africa. Acest loc încântă privirile tuturor vizitatorilor din Iași, dar și din alte regiuni ale țării. Insectele sunt ademenite de către vizitatori cu felii de portocale, pe care se așează și stau suficient timp încât să fie admirate. (Iasi TV Life)

La Muzeul Mitropolitan Iași a fost inaugurată o expoziție cu obiecte ale Sf. Ier. Pahomie de la Gledin. Muzeul Mitropolitan Iași a vernisat săptămâna trecută expoziția „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin (1724-2024) – 300 ani de la trecerea în veșnicie”. Sunt expuse piese de mare valoare spirituală precum omoforul, veșmânt arhieresc purtat de sfânt în perioada în care a păstorit Eparhia Romanului, sau manuscrisul „Rostul de Aur”, primit în dar de sfântul ierarh în 1704 de la Sfântul Dimitrie al Rostovului. (basilica.ro)

Bilete şi abonamente cu preţ redus pentru studenţi din aplicaţia mobilă. Începănd cu data de 17 octombrie, studenții Universității Alexandru Ioan Cuza pot achiziționa abonamente reduse de la punctele de vănzare ale Companiei de Transport Public Iași, la prețul de 11 lei în baza carnetului de student sau a adeverinței de student în care sa fie specificată forma de învățământ ( I.F.). Achiziția din aplicația 24 Pay este disponibilă începând cu data de 18 octombrie 2023. Studenții orfani beneficiază, ca și până acum de abonamente gratuite, prin aplicație cât și de la casieria CTP Iași. Studenții Universităților: Gheorghe Asachi, Ioan Ionescu de la Brad, Grigore T. Popa si George Enescu pot achiziționa abonamentele la preț întreg, ulterior fiind decontate de către Universitate.

Ce puteți să faceți dacă zborul la care aveți bilet întârzie sau este anulat? Ghid de lucru cu operatorii aerieni. Obligația oricărei companii aeriene este să ducă toți pasagerii la destinație în siguranță. Sunt însă cazuri când călătorii rămân să se descurce singuri pe fondul lipsei comunicării cu cei de la companie. Cum poți obține compensații? (Ziarul de Iasi)

Care sunt obligațiile angajatorilor pe timp de caniculă? In urma avertizărilor Administrației Naționale de Meteorologie referitoare la temperaturile extreme din această perioadă, ITM Iași informează că angajatorii au obligația de a implementa măsuri minimale pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. După ce au specificat aceste măsuri, inspectorii au anunțat că în zilele următoare vor iniția controale în domeniul SSM.

Vânzările de apartamente au crescut la Iași cu aproape 80%. Vânzările de apartamente în județul Iași, în primele șase luni ale anului curent, au înregistrat o creștere spectaculoasă față de perioada similară din 2023, respectiv de 76,7%. Din informațiile APIX.ro, este cel mai mare salt în vânzări de apartamente din ultimii ani. APIX.ro a prelucrat informațiile puse la dispoziție de Autoritatea Națională de Cadastru privind statistica de vânzări. Datele au arătat că în semestrul I 2023 au fost vândute 2.748 de unități locative, în timp ce, în semestrul I 2024, au fost înregistrate 4.857 de tranzacții cu apartamente. (apix.ro)

STIRI DIN TARA SI DIVERSE

Guvernul a împrumutat în primele șase luni din acest an 131 miliarde de lei, 11,6 miliarde de lei din această sumă reprezentând finanțări luate iunie, care a devenit, astfel, luna cu cele mai mici împrumuturi contractate în acest an. Statul a ajuns, cu cele 131 miliarde lei, la 72% din necesarul de împrumuturi anunțat pentru anul 2024, de 181 miliarde lei. (Profit.ro)

SUA şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron înaintea Summitului NATO de la Washington, care începe azi. (Digi24)

Ministerul Educaţiei anunţă că, miercuri, începe calendarul admiterii în liceu, iar repartizarea computerizată a elevilor va avea loc în 24 iulie. Părinţii şi elevii sunt sfătuiţi să realizeze o listă cu specializările dorite, în ordinea preferinţelor, dar şi să verifice cu atenţie codurile aferente. De asemenea, se recomandă completarea unui număr suficient de opţiuni. (News.ro)

Prețul energiei electrice spot în România a ajuns la cel mai mare nivel din acest an, peste 440 de euro/MWh, în seara zilei de azi. (Economica)

Spania este prima finalistă a Euro2024. Spania a câștigat contra Franței, 2-1, în semifinalele EURO 2024. Au marcat: Yamal 21, Olmo 25 / Muani 9.

Un elev de la Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” din Focşani a obţinut în urma contestaţiei nota 9,75 la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale 2024, după ce iniţial a primit nota 3,50. Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a explicat că diferenţa mare de notare a fost cauzată de o „eroare umană”. (Libertatea)

Filmul zilei: Afraid – atunci când asistentul AI o ia razna;

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top