Diverse

Ce amplificator de sunet să alegi pentru un sistem personal?

Orice sistem stereo necesită un amplificator de sunet – practic dispozitivul ce inspiră viață în difuzoare. Chiar și cele mai mici difuzoare au un modul de amplificare undeva în structura lor, dar de obicei este integrat atât de bine încât nu poate fi văzut. Telefoanele mobile, de pildă, au și ele amplificatoare pentru difuzoarele lor încorporate sau pentru căștile atașate.

În plus majoritatea boxelor entry level sunt boxe active, ceea ce înseamnă că vin cu amplificare integrată. Monitoarele de studio și difuzoarele portabile sunt și ele, de asemenea, active în majoritatea cazurilor.

Dacă îți dorești să faci trecerea de la difuzoare mai mici cu amplificare integrată la sisteme hi-fi adecvate, va trebui să treci printr-un obstacol definitoriu: alegerea unui amplificator stereo sau hi-fi.

Deși inițial poate părea o alegere greu de făcut și, pe de altă parte, și o cheltuială inutilă, opțiunea de a instala amplificatoare audio hi-fi separate, conectate la difuzoarele stereo adecvate, oferă multe avantaje.

 

Tipuri de amplificatoare

 

Așa cum indică și numele său, treaba unui amplificator de sunet este tocmai aceea de a amplifica semnalul audio de la player, astfel încât difuzorul să producă un nivel mai ridicat de sunet. Modul exact în care îndeplinește această sarcină este complex. Totuși, există anumite elemente basic, pe care toți cei interesați de hi-fi ar trebui să le cunoască, iar printre acestea se află și diferența dintre amplificatoarele cu tuburi și amplificatoarele solide.

Amplificatoare cu tub sunt primele variante de amplificatoare, utilizate inițial pentru televizoare, radiouri și alte dispozitive electronice. Acest gen de amplificator sunet oferă un sunet foarte cald și foarte popular în rândul pasionaților de discuri de vinil. În general amplificatoarele cu tuburi oferă volume mari și puteri mari de ieșire.

Dezavantajul lor este că au prețuri mai mari decât cele oferite de amplificatoarele solide, dar partea bună este că sunt mai ușor de reparat.

Amplificatoarele în stare solidă sunt considerate a avea un sunet mai rece și reglat mai uniform comparativ cu amplificatoarele cu tub. Dacă nu cauți echipamente ultra performante există în această gamă modele entry level cu prețuri mici, deși modelele de ultimă generație nu sunt o investiție mică.

În plus, amplificatoarele în stare solidă pot fi reparate mai greu și cu costuri mai ridicate.

 

Amplificator de sine stătător sau sistem all in one?

În prezent, pe piață există două tipuri de amplificatoare de bază: receiverele stereo și AV (sisteme all-in-one) și amplificatoarele pure, stereo si hi-fi.

Receiverele stereo sunt populare datorită conectivității pe care o oferă în plus față de amplificare. Radioul FM, radioul digital DAB +, o unitate CD, slotul USB pentru atașarea dispozitivelor de stocare externe și conexiunea Wi-Fi sau Bluetooth sunt caracteristici comune ale acestor receivere.

Pentru un sistem de boxe dedicat redării muzicii, receiverele stereo sunt o alegere bună. Pentru sunetul TV și home cinema, însă, o variantă mai bună poate fi un receptor AV, acesta fiind capabil să decodeze semnalele standard de la televizoare și DVD playere, precum și formate de sunet surround.

Amplificatoarele clasice stereo și hi-fi au un singur scop dedicat: amplificarea semnalului audio, astfel încât să nu-i modifice calitatea, ci să o amplifice de așa natură încât boxele noastre să poată reda muzica fidel.

Unele amplificatoare hi-fi oferă comenzi de bază care constau în puțin mai mult decât un comutator pornit și oprit, în timp ce altele oferă și posibilitatea egalizării sunetului. Cu toate acestea, însă, un amplificator bun nu va avea nevoie de prea multe ajustări, întrucât el oferă exact ce își dorește un adevărat audiofil: un sunet clar, natural și bine structurat, care conține toate nuanțele semnalului audio original.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top