Stiri

Ce este şi ce beneficii aduce terapia de grup ?

Nu trebuie să laşi problemele să te acapareze total, ca să ajungi la terapie. Este rău înţeleasă ideea de a merge la terapie numai atunci când ai disperată nevoie. Terapia de grup nu doar că ajută să ieşi din impasul minţii în care eşti prins în acel moment, ci îţi şi îmbunătăţeşte o mulţime de alte calităţi pe care nu le observai la tine, înainte de terapie. 

Ce este terapia de grup

Terapie de grup – o modalitate terapeutică prin care unul sau doi terapeuţi lucrează cu mai mulţi indivizi în acelaşi timp (7-8 pers), care întâmpină aceeaşi problemă. Totul se petrece într-un cadru restrâns, sigur şi confidenţial 100%. Şedinţele de psihoterapie de grup vin în sprijinul a multor oameni şi îi ajută să treacă peste dificultăţile emoţionale din viaţa lor.

De ce să alegi terapie de grup? 

În primul rând pentru că îţi vei rezolva problema, în al doilea rând pentru că vei întâlni oameni care se află în aceeaşi poziţie ca şi tine şi în al treilea rând pentru că este ieftin. O şedinţă de grup este sub una individuală şi asta datorită faptului că la o terapie de grup participă mai multe persoane şi automat preţul şedinţei este mai mic.

Cum funcţionează terapia de grup şi ce îmbunătăţiri aduce

Induce speranta – persoanele ce vin la terapie spera ca viaţa lor să se îmbunătăţească. Prin simplu fapt că şi-au făcut curaj şi s-au înscris la aceste şedinţe, pentru ei înseamnă o urmă de speranţă că totul se va rezolva în cazul lor. De asemenea, în cadrul terapiei de grup, întotdeauna vor fi alte persoane ce au reuşit să depăşească cu succes problema şi vor fi date ca exemplu de AŞA DA pentru toţi ceilalţi. În gândul nostru atunci se va naşte ideea: “Dacă el a reuşit, voi reuşi şi eu cu siguranţă”.

Îmbunătăţirea socializării – Un grup terapeutic este în primul rând un grup de persoane care se întâlnesc într-un mediu restrâns, ce au aceeaşi problemă, dar care respectă nişte reguli clare. Cel mai mare avantaj este faptul că vor fi împărțite păreri  sincere între participanţi. Atunci când ne expunem problema, dar şi atunci când ne “lăudăm “cu rezolvarea a unei părţi sau în totalitate a ceea ce ne deranjează, ceilalţi participanţi la terapie vor avea indicaţia de a-ţi oferi feedback (de a spune cu sinceritate ce părere au). În afară de asta, persoanele care au în general acelaşi tip de problemă, socializează şi se apropie mai rapid unii de alţii.

Comportament imitativ – De mici avem tendinţa să îi copiem pe ceilalţi, să imităm anumite gesturi. Aşa se întâmplă şi în cazul unei terapii de grup, vom ajunge să imităm să fără să realizăm şi ne vom inspira din reuşitele celorlalţi participanţi la sesiune mergând pe premisa: Eu de ce să nu pot dacă el a reuşit?

Terapia de grup aduce mult mai multe avantaje dar important este să conştientizezi că ai o problemă şi să te programezi din timp la o sesiune, pentru că orice ar fi, are o rezolvare!

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top