Stiri

Inteligenţa emoţională a copilului: ce este şi cum o poţi dezvolta?

Copiii experimentează zilnic diverse sentimente. De multe ori sunt neputincioşi, alteori sunt supăraţi, trişti, înspăimântaţi sau geloşi. Copiii sănătoşi din puncte de vedere emoţional vor procesa aceste sentimente drept jocuri, iar reuşind să facă acest lucru va reuşi, de fapt, să rezolve orice provocare înainte de a trece prin una şi mai mare adecvată vârstei la care se află.

Un copil nu îşi poate transmite conflictele emoţionale mai profunde prin cuvinte, mai ales că acest lucru este destul de dificil şi pentru foarte mulţi adulţi. Însă ce poate face el este să le joace în mod simbolic şi să le rezolve fără a fi nevoie chiar să vorbească despre ele. Aşadar, dacă vrei să creşti un copil inteligent din punct de vedere emoţională, poţi află pe eduwiki.ro cum poţi dezvolta inteligenţă emoţională a copiilor şi poţi începe apoi cu aceşti paşi simpli.

Recunoaşte perspectiva pe care o are copilul şi empatizează cu el

 Chiar dacă nu poţi face nimic în legătură cu supărările pe care le are copilul, empatizează cu el. Simplul fapt de a fi înţeles de alţii îi face pe oameni în general să renunţe la emoţii tulburătoare. Dacă supărarea copilului pare disproporţionată faţă de situaţie, aminteşte-ţi că fiecare are tendinţa de a-şi găsi un refugiu, abia apoi este gata să meargă mai departe. Empatizarea nu înseamnă neapărat să fii de acord, ci doar să vezi lucrurile şi din partea lui. Nu uita că copilul are dreptul la propria opinie, iar copiii dezvoltă empatia învăţând să facă acest lucru de la alţii. 

Permite-i copilului să se exprime

 Micuţii nu pot face diferenţa între emoţii şi şinele lor. Este important să accepţi emoţiile pe care le are copilul tău decât să le respingi sau să le minimizezi, pentru că acest lucru le-ar da copiilor mesajul că unele sentimente sunt ruşinoase sau inacceptabile. Dezaprobarea fricii sau furiei nu îl va împiedica să aibă sentimentele respective, dar l-ar putea obliga să le reprime. Din păcate, sentimentele reprimate nu se estompează, pentru că acestea au fost exprimate liber. Atunci când sunt prinşi, copiii caută o ieşire. Acceptarea ta îl ajută pe acesta să îţi accepte şi el emoţiile, ceea ce îi va permite să îşi rezolve sentimentele şi să meargă mai departe, astfel încât să fie capabil de a-şi regla propriile emoţii.

Ascultă sentimentele copilului tău

 Aminteşte-ţi că furia nu începe să se risipească până nu se simte auzită. Copilul tău are nevoie să îl asculţi atunci când îşi exprimă sentimentele, pentru a reuşi să treacă peste şi să îşi continue viaţa. De fapt, vei fi uiţi de cât de afectuos şi cooperant va fi odată ce va avea şansa de a-ţi arăta cum se simte. Pentru a se simţi în siguranţă deplină, arată-i că eşti şi tu pe deplin prezent şi îl asculţi cu luare aminte.

Natura emoţiilor umane sănătoase este să se mişte prin noi, să ne macine, apoi să moară. Atunci când le respingem sau le reprimăm, emoţiile se blochează în interiorul nostru mai degrabă decât să reuşim să găsim o expresie sănătoasă a lor. Aminteşte-ţi că copiii sunt de multe ori copleşiţi de emoţiile puternice pe care le au, aşa că încearcă să le ocolească până se simt suficient de în siguranţă pentru a le experimenta. Pentru că emoţiile sunt stocate în corp, este foarte important să îţi înveţi copilul cum să se elibereze de acestea, cum să le exprime.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top