Sectorul estetic este orice parte a arcadei dentare vizibila atunci cand zambesti. Incisivii, caninii si premolarii celor doua arcade dentare apartin sectorului estetic.
Cerinte ale sectorului estetic
Inlocuirea unui dinte cu un implant dentar fast & fixed in sectorul estetic este o procedura foarte delicata, care necesita multa atentie si precautii. Aici implantul nu are doar un rol functional, ci si rolul lui estetic este preponderent!
In implantologie, succesul in sectorul estetic se bazeaza atat pe aspectul protezei (culoarea si forma coroanei), cat si pe integrarea armonioasa a acesteia in tesutul gingival din jur. Fiecare etapa a reabilitarii implantului este foarte importanta, astfel incat rezultatul final sa para frumos si natural.
Probleme legate de sectorul estetic
Extractia „conventionala” a unui dinte duce la distrugerea spontana a unei parti a osului care inconjura dintele. Aceasta retractie osoasa post-extractie este insotita de un colaps al gingiei, care nu mai este sustinuta. Aceasta tasare are efecte foarte daunatoare asupra esteticii reabilitarilor implantare. Pentru un rezultat estetic optim si de durata, trebuie aplicat un protocol de „conservare al alveolei” pentru a lupta impotriva colapsului osos si gingiilor.
Mai mult, atunci cand pierzi un dinte situat in sectorul estetic, este de preferat sa ai imediat un dinte provizoriu fixat pe un implant, pentru a putea continua sa traiesti normal. De aceea, specialistii se straduiesc sa puna, in aceeasi zi a extractiei dintelui, un implant, un pilon si o coroana provizorie. Teoretic, ar trebui sa astepti sfarsitul perioadei de osteointegrare a implantului, care dureaza 2 pana la 3 luni, inainte de a conecta o proteza. Avantajul acestei tehnici inovatoare consta in faptul ca ajungi cu un dinte de extras si pleci cu un dinte fix pe implant. Insa, aceasta procedura de extractie + implantare + operare imediata nu este, din pacate, aplicabila in toate cazurile.
Implantare in sectorul estetic
Exista doua protocoale de tratament, a caror aplicare depinde de situatia clinica observata.
- Extractie + conservarea alveolei + implantare intarziata
Este, in aceeasi interventie, sa indepartezi dintele intr-un mod foarte bland, sa umpli alveola (gaura ramasa in os dupa disparitia dintelui) cu un biomaterial osos si sa cresti volumul gingival. Procedura de „conservare alveolei” face posibila pastrarea unui volum favorabil de tesut in majoritatea cazurilor. Apoi este necesar sa astepti 3 luni inainte de a pune implantul, apoi sa astepti inca 2-3 luni inainte de a pune pilonul si coroana finala. Inlocuirea dintelui pierdut este asigurata temporar printr-o punte lipita sau o proteza amovibila.
- Extractie + conservare alveolei + implantare + functie imediata
Aceasta presupune, in aceeasi operatie, indepartarea foarte usoara a dintelui, umplerea alveolei (gaura ramasa in os dupa disparitia dintelui) cu un biomaterial, cresterea volumului gingival, plasarea unui implant si conectarea imediata a unui bont si a unei coroane provizorii.
Vezi mai multe informatii pe http://dentalprivilege.ro/fast-and-fixed-zambet-nou-in-24-de-ore/.