Stiri

Ce să știi înainte de a-ți deschide un cabinet stomatologic

Deschiderea unui cabinet stomatologic poate fi obositor și stresant, însă la sfârșitul zilei ești propriul șef și poți conduce cabinetul așa cum vrei. Pentru a ajunge în momentul în care te poți bucura că nu ai șef, este important să te pui la punct cu o serie de lucruri de bază. Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul și să le înțelegi. 

Stabilește-ți un buget

Costurile deschiderii unui cabinet stomatologic pot fi ridicate. Trebuie să te decizi dacă îți cumperi o garsonieră/apartament sau achiziționezi cabinetul unui alt doctor. Multă lume tinde să subestimeze costurile, mai ales dacă nu este preocupat de bugete și economie. 

Estimează cât poți de bine costurile inițiale pentru a putea începe lucrul, precum și pentru a-ți desfășura activitatea timp de câteva luni (amenajare, echipamente, utilități etc). Totuși, dacă apar cheltuieli neprevăzute, este important să ai o sumă de bani pentru urgențe. 

Găsește locația potrivită

Înainte de a cumpăra un apartament pentru cabinetul stomatologic, este o idee bună să te documentezi temeinic în legătură cu zona. Probabil că îți dorești o zonă ușor accesibilă potențialilor pacienți și care să se încadreze în buget. 

Este o idee bună să eviți zonele în care există deja un număr de stomatologi care oferă aceleași servicii. Aceste aspecte afectează numărul de pacienți care te va căuta, precum și veniturile. 

Cumpără echipamentul necesar

Mobila, echipamentul medical, programele pentru calculator, stocuri de anumite substanțe, toate acestea costă. Documentează-te cu privire la echipamentul dentar și ultimele tehnologii.  

În primă fază, este important să acoperi lucrurile de strictă necesitate: un scaun special pentru cabinetul stomatologic, aparat pentru radiografie dentară, turbina dentara, cameră specială pentru imagistică orală, endodontie, clești pentru extracție, de diverse mărimi, sistem de drenaj a abcesului dentar etc.  

Apoi, cum cabinetul va fi echipat cu aparatură modernă costisitoare, poate fi o idee bună să îl asiguri.  

Alege colegii de muncă

Un alt element esențial pentru o activitate de succes este angajarea persoanelor potrivite. La început, majoritatea stomatologilor angajează doar o recepționistă și un asistent medical. 

Probabil că îți vei dori să existe o persoană care să răspundă la telefon, să facă programările și să se ocupe de alte sarcini administrative. Această persoană este și prima impresie a unui viitor pacient, așa că ar trebui să fie una bună. Mai târziu, după ce devii mai cunoscut, poți angaja alți doctori și asistenți medicali. 

Analizează competiția

Dacă ai un cabinet stomatologic, ar trebui să fii la curent și cu practica altor cabinete. Pentru a te remarca, ar trebui să oferi serviciile concurenței și ceva în plus. Când analizezi competitorii, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să vezi ce le lipsește. Un exemplu tipic este cazul în care au program limitat sau nu oferă anumite tipuri de intervenții din cauza lipsei de pregătire în acea zonă. În acest caz, poți avea un avantaj dacă îți prelungești programul sau dacă oferi servicii extra, așa cum sunt radiografiile digitale. De asemenea, poți observa anumite anomalii în felul în care se poartă cu pacienții sau cum arată strategia de marketing.  

Atrage pacienții

Cabinetul tău stomatologic nu va avea succes fără pacienți. Cu câteva zile înainte de deschidere, este vital ca lumea să afle despre tine, pentru a te putea bucura de primii pacienți. Poți face reclamă în presa locală, online sau la TV. La fel de important este să ai un site bine pus la punct, unde să oferi instrucțiuni pentru a ajunge ușor la cabinet, dar și pentru ca pacienții să se poată programa online pentru consultație. 

Dacă pacienții tăi sunt prezenți pe rețelele sociale, poți fi prezent și acolo, însă este important să fii constant. Astfel, cabinetul tău va fi prima destinație a celor care te urmăresc.

Vorbește cu un alt stomatolog

Dacă ai cunoscuți care au cabinet stomatologic, îi poți întreba, la o cafea, despre începuturi. Ce ar fi vrut să știe atunci? Ce costuri i-au surprins? Cum s-au făcut cunoscuți, ce a funcționat și ce nu a funcționat? Acestea sunt doar câteva întrebări pe care le poți adresa. 

De asemenea, îi poți întreba despre organizarea părții financiare. Mulți doctori începători au recunoscut că și-au dublat cheltuielile în primele luni doar pentru că nu aveau cunoștințe despre administrarea veniturilor. Pentru a evita astfel de lucruri, poți căuta un mentor care să te ghideze sau poți învăța tu mai multe despre aceste aspecte. 

Încearcă să îți înțelegi pacienții

Probabil unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare la deschiderea unui cabinet stomatologic se referă la pacienți. Ei sunt în centrul practicii medicale și ar trebui să beneficieze de o experiență de calitate de la intrarea în cabinet și până la ieșire. 

Pentru menținerea pacienților și chiar creșterea numărului lor, ar trebui să le oferi servicii calitative și chiar să le depășești așteptările. 

Decide-te asupra serviciilor inițiale

Orice cabinet medical ar trebui să se poziționeze pe o nișă care se pliază cel mai bine pe specialitatea doctorului. Dacă îți place să lucrezi în stomatologia pediatrică, este logic să incluzi acest serviciu în oferta cabinetului. Dezavantajul este că astfel de tratamente pot fi mai scumpe și că este nevoie de un scaun adaptat pentru copii. 

La fel, dacă observi că stomatologia cosmetică este foarte căutată, ai putea să te orientezi spre includerea unor servicii precum albirea dinților sau montarea de fațete dentare. Dacă dorești să te concentrezi mai mult asupra sănătății orale, poți include servicii precum implantul dentar și realizarea de proteze dentare. 

Deschiderea unui cabinet stomatologic este un proces costisitor și de durată. Însă după o perioadă de obișnuire (câteva luni până la un an), pacienții vor veni la tine, iar venitul va deveni unul constant.  

Sursa foto: Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top