Stiri

Ce se schimba în piață imobiliara rezidențială din Iași în 2019?

Cu totii stim ca in ultimii ani, Romania se bucura de o reala crestere imobiliara. Orasul Iasi este unul din acele locuri din tara in care se cumpara foarte multe apartamente, unde constructorii ridica foarte multe blocuri. Puteti vedea aici o lista a celor mai importante apartamente noi din Iasi.

De exemplu, in luna martie 2019, cel mai mare numar de tranzactii a fost pe terenuri, peste 600 de contracte de vanzare cumparare, case aproximativ 200 si apartamente la fel aproximativ 200. Discutam doar de contracte finalizate, nu si antecontracte.

Din acest motiv, am incercat sa discutam pe acest subiect cu Andrada Radoi, reprezentant RE/MAX Trend Iasi.

1.Cum se prezinta piata de imobiliare din Iasi in prezent?
Pana in momentul de fata in acest an sesizam o cerere de cumparare in crestere, dar in acelasi timp si o stabilizare a preturilor imobilelor. Clientii cumparatori incep sa devina din ce in ce mai pretentiosi in ceea ce priveste pozitionarea geografica, anul constructiei, calitatea materialelor folosite, compartimentarile, dar si renumele dezvoltatorului in cazul in care discutam de ansambluri noi.

2.Ce bugete au iesenii pentru apartamente?
Daca este sa discutam de bugete pentru achizitii de apartamente, discutam de modalitati de plata si sesizam o scadere a platii cash, unde aproximativ 20% din cereri sunt cu banii jos. Lupta se da intre “Creditul Prima Casa” si “Creditul Ipotecar”.

Avantajul in anul 2019 este trecerea la TVA de 5% in loc de 19% pentru achizitionarea unui al doilea imobil nou, in rest bugetele iesenilor se raporteaza la salariile pe care acestia le au in functie de domeniul in care activeaza.

3. Ce zone prefera iesenii?
Aspectul zonei este unul sensibil, deoarece se claseaza pe locul 2 sau chiar 1 in criteriile de cautare a cumparatori. Majoritatea clientilor cumparatori prefera zone cat mai centrale, chiar daca achizitioneaza pentru locuit sau pentru investitie, insa bugetul pe care acestia il au, reprezinta o mica piedica. In general, clientii isi aleg zonele in functie de domeniul in care activeaza in campul muncii.

4. Cu ce e diferit RE/MAX fata de alte agentii imobiliare?
In mod evident prima diferenta vine din denumire: RE/MAX LIDERI MONDIALI IN IMOBILIARE. Suntem un brand cunoscut atat la nivel national cat si international. Daca ne raportam la nivel national, in momentul de fata in Romania suntem prezenti in 19 orase, cu un numar de 48 de birouri si aproximativ 400 de agenti si in crestere continua.

RE/MAX Trend este prezent in Iasi din luna septembrie 2018, cu un numar de 20 de agenti si numarul lor este in continua crestere. Clientii nostrii, au nevoie de un alt tip de agent si anume de un consilier care sa le reprezinte interesele printr-o transparenta evidenta, de aceea am ales sa lucram in sistem de REPREZENTARE EXCLUSIVA, adica reprezentam interesele unei singure parti intr-o tranzactie. Imagineaza-ti cum ar fi ca intr-un proces de divort, ambele parti sa beneficieze de serviciile aceluiasi avocat. Exact la fel este si in cazul unei tranzactii imobiliare, nu poti reprezenta atat interesele clientului vanzator cat si a clientului cumparator, pentru ca in acest mod se poate ajunge la un conflic de interese.

Cele enumerate mai sus ar fi 2 caracteristici esentiale in diferentierea de alte agentii, insa mai sunt si alte aspecte.

5.Care sunt criteriile dupa care iesenii aleg o zona sau un apartament?
In majoritatea cazurilor clientii cumparatori aleg zonele in functie de necesitatile lor si anume: pozitionarea geografica, punctele de interes ale orasului, modul in care se realizeaza accesul rutier din punctul A pana in punctul B si in functie de posibilitatea de revanzare a imobilului. In ceea ce priveste tipul apartamentului de obicei se alege in functie de numarul membrilor care vor locui in cel imobil. Dar cele mai cautate sunt apartamentele cu 2 camere.

De vizitat obligatoriu daca ajungi ca turist in Iasi

6. Cum vedeti piata imobiliara din Iasi peste 5 ani?
Dezvoltarea imobiliara pe viitorii 5 ani va fi în creștere și depinde foarte mult de creșterea economica, care în Iași cel puțin are un ritm ascendent și accelerat. O eventuala stagnare sau scădere a pieței imobiliare se v-a întâmpla doar atunci când Iașiul nu v-a mai fi un magnet pentru forța de muncă din regiunea N-E a României

In mod clar nu ne putem da cu parerea despre cum va arata piata imobiliara peste 5 ani, insa voi evidentia faptul ca nevoia de locuinta va ramane o nevoie fiziologica care sta la baza Piramidei lui Abraham Maslow, adica oamenii vor avea intotdeauna nevoie de hrana, apa si adapost.

7. Exista si clienti din strainatate care cumpara imobile in Iasi?
Da, exista și aceasta categorie de clienți și anume cei interesați de investiții. Aceștia vizează imobilele din zone cât mai centrale, pretabile pentru închiriere, dar mai ales proprietăți cu randamente de cel puțin 8%, pentru a recupera investiția într-un timp cât mai scurt.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top