Stiri

Ce trebuie sa stii inainte de a aplica la un loc de munca?

Daca esti proaspat absolvent si cauti primul loc de munca din viata ta, inainte de a incepe un research online, apoi sa te pregatesti pentru interviu, este esential sa urmezi o serie de sfaturi, pe care ti le vom prezenta imediat.

Trebuie mentionat ca doar foarte putini dintre proaspetii absolventi chiar se angajeaza in domeniile pe care le-au studiat, iar cel mai bun exemplu este cel al absolventilor Facultatilor de Drept care, cu greu, ajung sa profeseze.

Ba mai mult, daca privim in jurul nostru, vom observa si jurnalisti care nu au absolvit o scoala de Jurnalism, antreprenori care nu au terminat o facultate sau vedete care nici macar nu s-au gandit sa se inscrie la cursurile vreuneia.

In cele mai recente cercetari in domeniul locurilor de munca se arata ca tinerilor le este impus un model de gandire, conform caruia ei trebuie sa aiba o diploma in domeniu pentru a putea fi angajat. Eronata din multe puncte de vedere, dat fiind ca antreprenorii si companiile internationale cauta oameni cu experienta, mai degraba decat cu diplome, iar pe multi dintre ei ii trimit la cursuri pe banii lor, unde au sansa de a-si exersa talentul si de a invata si mai mult.

In zilele noastre, majoritatea proceselor de rcrutare dau gres, iar companiile se plang ca nu isi gasesc angajatii potriviti din cauza ca ii pierd pe cei cu potential, dar care nu se inscriu in cerintele lor. Este drept ca nu exista angajatul “bun la toate”, insa exista oameni cu potential urias carora, daca li s-ar acorda o sansa, ar putea sa isi demonstreze ca pot mai mult.

Cum sa iti gasesti un loc de munca potrivit?

Inainte de toate, ar fi bine sa iti extinzi aria de cautare. Ce daca nu ai facut o facultate de Jurnalism sau una de Informatica? Crezi ca asta te va opri sa scrii articole bune sau ca nu vei putea crea site-uri care sa atraga? De cele mai multe ori, oamenii cu talent si muncitori nu trebuie sa aiba neaparat o diploma pentru domeniul in care lucreaza, ci mai degraba sa gaseasca un loc de munca ce se potriveste cunostintelor, dar mai ales personalitatii, unde sa aiba ocazia sa demonstreze ceea ce pot face.

Daca ai gasit o companie de care esti atras, cauta cat mai multe informatii despre aceasta. In cazul firmelor mari, spre exemplu, intotdeauna anuntul va fi completat de numele si site-ul companiei, de unde poti gasi o multime de informatii despre viziunea si misiunea companiei, despre proiectele in desfasurare, ce produse sau servicii ofera si chiar cifra de afaceri. Cu cat afli mai multe detalii, cu atat vei stii in ce masura te potrivesti cu viziunea companiei si vrei sa aplici pentru un loc de munca in Bucuresti.

Inainte de a aplica pentru un loc de munca, fa o scurta introspectie a ta. O lista de puncte tari si slabe te va ajuta sa iti analizezi in profunzime aptitudinile, competentele si chiar motivatiile. Iar cand vei fi chemat la interviu, iti va fi mult mai usor sa iti evidentiezi calitatile si sa iti definesti clar  prioritatile si cum vrei sa arate parcursul tau profesional.

Ai gasit un anunt de angajare? Citeste cu atentie cerintele si atributiile job-ului pentru care vrei sa aplici! Majoritatea candidatilor citesc cu superficialitate anunturile, crezand ca titlul este acelasi cu valorile in care cred. Ca sa fii sigur ca esti potrivit pentru job-ul pentru care vei aplica, pune-ti cateva intrebari: “Vreau acest job?, “Sunt potrivt pentru el?”. Daca nu, cauta alt anunt, daca da, aplica cu toata increderea.

Acorda atentie sporita redactarii CV-ului. CV-ul este oglinda oricarui candidat, si principalul element prin care motivezi pe recrutor sa isi doreasca sa te intalneasca. Construieste-l cat mai coerent, cu mare grija la detalii. Salveaza-l cu “C.V. Nume si Prenume”, astfel incat angajatorul sa il repereze cat mai usor. Daca ai o competenta care se potriveste locului de munca pentru care aplici, nu ezita sa o marchezi cu bold. Adauga si o fotografie profi cu tine, astfel incat angajatorul sa stie cu cine va sta de vorba in viitor.

Nu uita de scrisoarea de intentie. Desi multi candidati omit sa trimita o scrisoare de prezentare, impreuna cu CV-ul, aceasta cantareste mult in ochii angajatorului. Include-o in corpul mail-ului si redacteaza-o cat mai clar, astfel incat angajatorului sa o citeasca pana la final. Nu folosi template-uri, ci creaza-o personalizat pentru ca angajatorii isi dau seama rapid daca scrisoarea de intentie este un sablon.

Trimite-ti CV-ul. Fie ca il trimiti pe mail, fie direct pe platformele de job-uri, contureaza un mail personalizat, in care sa te descrii succint si sa incerci sa afli cand vor fi programarile la interviu, astfel incat angajatorul sa vada ca iti doresti acel job.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top