Stiri

Cele 5 efecte minunate ale unui duș sau băi cu apă fierbinte

De cele mai multe ori, ne-am obișnuit să avem apă caldă la dispoziție ori de câte ori avem chef de un duș sau o baie prelungită. Ar trebui să mulțumim descoperirilor științifice care au făcut posibilă apariția atâtor tehnologii care ne aduc confortul la doar o răsucire de robinet. Asta, deoarece, cu nu mai mult decât cu vreo câteva zeci de ani în urmă, încălzirea apei pentru igiena corporală era un proces mult mai anevoios și mai frustrant.

Azi, nu trebuie decât să-ți montezi un dispozitiv de încălzire a apei în casă, așa cum sunt boilerele de la Damistal, și te vei putea bucura, fără stres, de apă fierbinte la orice oră din zi și din noapte. 

Iar dușurile calde sau o baie prelungită cu apă fierbinte au si beneficii dovedite pentru sănătatea minții, corpului și pielii tale. 

Iată care sunt cele mai cunoscute 5 efecte benefice ale unei băi sau duș cu apă fierbinte 

  • Scăderea nivelului zahărului din sânge 

Deși nu ar trebui să renunți la mișcarea regulată sau la activitatea sportivă. Unele studii au arătat că băile sau dușurile fierbinți pot reduce nivelul de zahăr în sânge și chiar pot arde calorii. Cercetătorii au descoperit că energia consumată astfel de corp echivalează cu cea cheltuită în timpul unei jumătăți de oră de mers pe jos. 

Cu alte cuvinte, nu renunța la sport, dar dacă vrei să mai reduci din stratul adipos, nu ar strica să încerci să mai ridici temperatura apei când faci baie – bineînțeles, atât cât să te simți confortabil.  

  • Ajută la inducerea și îmbunătățirea somnului 

Dacă ai probleme cu somnul, o baie fierbinte seara, la culcare, te va ajuta să adormi mai ușor. Când corpul, tensionat din cauza activităților de peste zi, este cuprins de căldura apei timp de 20 de minute, mușchii se vor relaxa și, astfel, te vei simți mai bine atât fizic, cât și mental. 

  • Ameliorează durerile de cap și simptomele de răceală

Un duș fierbinte acționează ca un decongestionant natural atunci când te încearcă o răceală, mai ales datorită faptului că aburii fierbinți înmoaie țesuturile căilor respiratorii nazale. De asemenea, 15 minute în apa fierbinte te pot scăpa de durerea de cap a cărei cauză este, de multe ori, îngustarea vaselor sanguine craniene. 

Apa caldă are efecte pozitive asupra acestor vase de sânge, ajutând la reducerea presiunii prin dilatarea lor, ceea ce, în final, va elimina și durerea de cap supărătoare.

  • Te face să te simți mai bine cu tine însuți

După o zi solicitantă și stresantă, fă un duș cald și încearcă să te relaxezi, deoarece este știut faptul că atunci când te simți mai bine fizic, devii mai încrezător în sine și mai pregătit la a face față sarcinilor zilnice, uneori, mai dificile. Baia fierbinte este o cale de a reduce anxietatea și a te face mai încrezător în sine.

  • Te ajută să ai o piele mai sănătoasă și mai curată

O baie prelungită în apă bine încălzită sau un duș fierbinte îți vor deschide porii de pe suprafața pielii și, astfel, se vor putea elimina unele reziduri și toxine acumulate. Rezultatul va fi o piele mai proaspătă și mai curată. 

De asemenea, pielea ta va fi mai catifelată, chiar dacă nu-ți plac încrețiturile acesteia, mai ales după o baie prelungită. Acestea au, de fapt, un efect benefic, deoarece este un semn că pielea se hidratează în profunzime și pentru mai mult timp. 

În concluzie, ori de câte ori ai ocazia și dacă îți este confortabil, alege un duș fierbinte sau o baie prelungită cu apă mai caldă decât de obicei. Corpul, mintea și pielea ta nu vor regreta.

Sursa foto: shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top