Stiri

Televiziunea și televizorul: 10 curiozități pe care sigur NU le știai

Oamenii se pot bucura de televiziune de aproximativ acum 100 de ani și, dacă te afli printre cei născuți la o distanță de mai puțin de 60 de ani de la apariția ei, îți amintești cum arătau televizoarele atunci când erai copil și cum trebuia să schimbi manual puținele canale existente.

În aceste vremuri însă, dacă vei comanda televizoare de la Dexo, o să observi că ai posibilitatea de a alege numeroase modele, cu diagonale diferite, cu imagini din ce în ce mai realiste și chiar cu opțiunea de a transmite o mulțime de comenzi doar prin intermediul vocii.

Televizoarele și televiziunea au evoluat foarte mult de la primele emisiuni și au furnizat publicului numeroase personaje iconice și serii cunoscute în întreaga lume. Și, probabil, există diverse aspecte legate de acest tip de tehnologie pe care încă nu le cunoști.

Iată cele mai interesante lucruri pe care trebuie să le afli despre televizoare:

  1. Pentru prima oară, televizorul a apărut în 1920, iar imaginea afișată era alb-negru. Chiar dacă tehnologia utilizată pentru transmisiile color a fost dezvoltată mai devreme, un astfel de TV nu a ajuns pe piață până în 1970. Iar telecomenzile au fost necunoscute până în anii 80.
  2. Philo T Farnsworth, inventatorul televiziunii, nu a permis copiilor săi să se uite la televizor, spunând fiului său că aparatul nu are nimic de valoare și nu aduce niciun beneficiu intelectului.
  3. Pentru a-și crește veniturile și a plăti costurile de producție, companiile de radiodifuziune folosesc reclame sau abonamente. În anul 2008, în timpul emisiunii Super Bowl, a fost difuzată cea mai scumpă reclamă din istorie. Aceasta a durat 30 de secunde și a costat 2.7 milioane de dolari.
  4. Prima transmisie TV alb-negru din România a avut loc în ultima zi a anului 1956, aceasta fiind un film artistic preluat de pe o peliculă. Prima transmisie color s-a petrecut în august 1983.
  5. Cel mai mare televizor din lume este un model UHD LED al companiei Samsung și are o diagonală de 110 inci, mai exact 280 de centimetri.
  6. Cea mai vizionată emisiune de televiziune din lume este Top Gear, din Marea Britanie și are aproximativ 350 de milioane de telespectatori din 170 de țări, în fiecare săptămână.
  7. Ai auzit cu siguranță de serialele Beverly Hills 90210 și Buffy – spaima vampirilor! Ceea ce poate nu știi este faptul că ambele seriale au fost filmate în același timp, în același loc.
  8. Ești fan Game of Thrones? Foarte posibil, căci acest serial a devenit un fenomen mondial. Atunci trebuie să afli că, în anul 2012, după premieră, peste 160 de fete născute au primit numele Khaleesi, după unul dintre personajele seriei TV.
  9. Familia Flintstone sau Aventuri în epoca de piatră a fost considerat cel mai de succes serial de televiziune creat vreodată. În România, a fost difuzat pentru prima dată la postul de televiziune TVR 1, în anul 1970. Ceea ce este interesant este faptul că Fred și Wilma Flintstone au fost primul cuplu prezentat împreună, în pat, de televiziunea americană.
  10. Serialul The Crown, produs de Netflix, este cel mai scump din toate timpurile, acesta costând aproximativ 130 de milioane de dolari.

Televizorul nu este doar un produs electronic, este un mod de evadare, un portal care te transpune în alte locuri și timpuri, reale sau imaginare. Este un obiect semnificativ pentru oamenii vremurilor actuale și care a reușit să schimbe într-un mod evident cursul istoriei, încă de la apariția lui. Și, cel mai probabil, acesta va evolua permanent pentru a satisface cerințele tehnologice în continuă schimbare ale celor care îl dețin.

Sursa foto: shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top