Diverse

Cele mai bune camine batrani exista si in viata reala

Era atat de bine, cand soseam in casa bunicii de sarbatori si ea ne privea surazand si isi deschide bratele sa incapem toti la sanul ei!

De la an la an insa puterile ii scadeau si trupul i se imputina. Intelegeam asta si o ajutam cu ce puteam sa ii oferim o viata lipsita de griji, dar de cate ori auzeam vreo stire la televizor despre un batran agresat, imi tresarea inima fiindca ea era acolo, lipsita de aparare.

De cate ori citeam:„Batrana batuta si violata”, „Batrana jefuita de pensie”, „Casa de la marginea unui sat a unei batrane pradata de hoti” ma cuprindea o neliniste pe care nu mi-o puteam stapani, pana ce nu ii auzeam vocea la telefon.

Nu, nu ii vorbeam niciodata despre temerile mele, sa nu se sperie, dar ele nu erau lipsite de temei. Un batran este la fel de vulnerabil ca un copil.

In ultima vreme insa, intalnirile de la bunica, reunirile familiei de sarbatori, ne intristau profund. Casa ne astepta nevaruita, camerele frumoase si cu miros de flori din trecut erau acum nearisite. Trebuia sa ne prefacem ca nu vedem si sa stam la masa ca de obicei, sa nu o suparam. Cea mai mare jale era insa la plecare. Bunica jelea dupa noi ca dupa mort si ne frangea inimile:

-Cu ce am gresit eu sa stau singura in casa asta, spunea ea? Mi s-a urat sa nu am cu cine vorbi, sa nu aiba cine sa imi faca un ceai, cand ma doare capul sau sunt racita! Bine a fost ca v-am vazut pe toti si ca ati venit, sa imi potoliti dorul, dar ma omoara plecarea voastra!

Asta ne-a determinat sa cautam cele mai bune camine batrani un loc sigur in care bunica sa nu fie nevoita sa mai munceasca si sa isi petreaca placut timpul.

Totul a inceput la ultima vizita, cand i-am pus un film despre batrani si despre viata fericita de la azil din cele mai dezvoltate state ale lumii.

-Si eu as dori sa traiesc asa, a spus bunica, facandu-mi o lista a aspectelor pozitive pe care le-a remarcat ea la azilul din SUA despre care era vorba in film.

Nu trecuse cu vederea niciun amanunt si eu am luat o foaie de hartie si un pix si am inceput sa notez ce asteptari avea ea de la un camin de batrani. Dupa aceste notite am pornit in cautarea caminului potrivit pentru ea. Bunica apreciase:

-faptul ca acel camin avea vedere catre padure si in curtea lui era multa vegetatie.

Era de asteptat sa gandeasca asa, fiindca a trait in mijlocul naturii si a avut gradina plina de flori, cat a fost in putere.

-politetea si disponibilitatea personalului.

I-a placut sa vada medicii in halate albe, cu aparatura pregatita sa intervina, daca vreun batran ar avea probleme. Avea numai cuvinte de lauda la adresa celor care ii ajutau pe batrani sa mearga sau ii duceau afara in caruciorul cu rotile sa se bucure si ei de viata.

-curatenia si luxul din jur.

Camerele erau spatioase, mobile scumpa, televizoarele de dimensiuni generoase, sa nu mai vorbim de piscine, de foisor si de gratar. Ii luceau ochii bunicutei vazand cum batranii erau supravegheati in sala de gimnastica medicala.

-mesele imbelsugate si dese, fara ca batranii sa depuna efort sa isi prepare hrana.

Mi-a placut ca a retinut cele trei mese principale si gustarile dintre ele si a remarcat alimentatia sanatoasa.

-imaginea batranilor de aici. Nu erau ursuzi, incruntati sau tafnosi, aveau zambetul pe fata, linistea li se intiparise pe chip. Cu toate ca erau in varsta, parul lor era tuns sau coafat, dupa caz, unghiile taiate rotund si curate.

-camerele de luat vederi din camera.

Era constienta ca monitorizarea permanenta prelungeste viata.

Cu lista gata facuta, am inceput sa caut camine de batrani dupa model occidental la noi in tara si le-am gasit.

Acum o vizitam pe bunica la Senior-center.ro si ea radiaza de fericire si nu mai plange, cand plecam. Noptile sunt linistita, stiind ca nimic rau nu i se poate intampla si ca si-a gasit linistea sufleteasca la Senior-center.ro.

Cu aceste camine de lux pentru batrani, nu ma mai tem de nimic si daca s-ar putea mi-as rezerva un loc acolo in avans.

 

 

 

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top