Medical

Cele mai periculoase boli și sfaturi pentru a le preveni

Dealungul secolelor omenirea a trecut prin multe epidemii, boli care au dus la scăderea periodică a populației lumii. Scopul principal al științelor medicale a fost și rămâne reducerea ratei mortalității, creșterea calității vieții și eradicarea bolilor contagioase. Noile descoperiri ale medicinii înlocuiesc astăzi leacurile aplicate în evul mediu.

În ciuda eforturilor depuse pentru tratarea bolilor încă mai există un număr relativ mare de boli, unele care au apărut în secolul XX care afectează un număr mare de oameni.  Multe dintre acestea apar datorită genelor moștenite, iar altele se datorează stilului de viață, poluării, schimbărilor climatice, etc.

Iată câteva exemple dintre bolile cele mei frecvente pe care cu toate că cercetătorii le studiează chiar cu ajutorul aparaturii moderne încă nu au răspunsuri corecte pentru tratament.

Boli cardiovasculare

Pe primul loc amintim bolile cardiace care reprezintă una din categoriile de boli cu cel mai mare număr de decese la nivel mondial și răspund de peste jumătate din decese, în România.

O parte din persoanele diagnosticate cu boli cardiovasculare sunt predispuse din punct de vedere genetic. O mare parte din restul oamenilor care suferă de afecțiuni cardiace au dezvoltat boala pe parcursul vieții lor: stresul, sedentarismul, obezitatea, și fumatul fiind factori declanșatori ai bolii. Majoritatea acestor factori se află în controlul persoanei în cauză.

Cancer

Cancerul este o boală responsabilă pentru milioane de decese la nivel mondial.

În România, cancerul pulmonar este cel mai răspândit în rândul bărbaților, peste 10 mii de cazuri fiind diagnosticate în fiecare an. Cel mai mare factor de risc este fumatul, unele surse susținând că peste 90% dintre pacienții diagnosticați au fost sau sunt fumători curenți.

În rândul femeilor cel mai răspândit tip de cancer este cel de sân. Trantamentul cu succes al bolii, rata de vindecare și de supraviețuire este în funcție de stadiul în care a fost depistată boală. În urma operației de mastectomie care le afectează crunt feminitatea multe femei își pierd încrederea în sine și în viitor. Apelând la opțiuni precum proteza de sân și sutiene speciale cu buzunar pentru acestea crește șansa pacientelor la o viață echilibrată.

Diabet

Diabetul de tip 2 (non insulino dependent) poate apărea la copii și adolescenți însă deobicei debutează la persoane în vârstă de peste 30 de ani și devine din ce în ce mai frecvent la grupele e vârstă superioară. Factorul de risc pentru apariția diabetului de tip 2 este obezitatea. Stilul de viață al pacenților cu diabet de tipul 2 impune un regim de alimenatre sever scăzut în glucide și medicație corespunzătoare. În cazul acestei boli are o mare importanță reducerea greutății corporale și un stil de viață activ, cu multă mișcare.

Sfaturi pentru prevenire

Stilul modern de viață caracterizat prin consumul de alimente semipreparate și gata preparate pline cu substanțe chimice, alimente de la fast-food, băuturi răcoritoare carbogazoase pline de zahăr și coloranți sintetici și lipsa mișcării, sedentarism în fața televizoarelor, calculatoarelor și telefoanelor este factorul principal în apariția diferitelor boli.

Numai când ne îmbolnăvim ne dăm seama că polictisitoarele sfaturi ale bătrânilor noștri, specialiștilor dietetici, articolelor din diferite magazine în a ne schimba stilul de viață, în a aplica o dietă mediteraneeană  cu multe salate și ulei presat la rece, pește și fructe de mare ar trebui ascultate și urmate.

Și mișcarea? Depinde numai de voința noastră. Putem lăsa mașina în fața casei și putem să ne plimbăm cu copii noștri la școală și apoi la serviciu. Sau putem să includem în weekendul nostru o plimbare cu familie în apropiata pădure. Încercați!

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top