Curierul de Iasi

CET Holboca a fost oprit temporar

* agentul termic va fi furnizat în continuare către populaţie  prin intermediul CET I, după ce cota de gaz metan a fost suplimentată la 24.800 de mc pe oră

Centrala de termoficare ieşeană a oprit temporar unitatea de producţie de la Holboca, după ce stocurile de cărbune s-au epuizat, dar continuă să furnizeze la parametric normali agent termic către populaţie prin intermediul CET I, care funcţionează pe bază de gaz şi păcură.

Oficialii CET Iaşi spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza dificultăţilor financiare, provenite atât din neplata restanţelor la subvenţie de către Guvernul României, cât şi a încasărilor extrem de reduse de la populaţie.

Purtatorul de cuvânt al CET Iaşi, Neculai Parasc, a declarat că oprirea CET II este temporară, până ce se va aduce cărbune pentru a reporni centrala.

“Huila se va aduce cu banii de pe încasările  pe care le vom face de la consumatori şi din subvenţiile pe care le vom primi în perioada următoare. Cota de gaze de la Romgaz a fost suplimentată şi este de 24.800 mc pe oră, vom face faţă cu această cotă în  perioada următoare. Nu se pune problema să nu asigurăm energia termică către populaţie, nu vor fi dificultăţi în alimentarea cu energie termică“ – afirmă Neculai Parasc.

Centrala de termoficare are de recuperat de la  Guvernul României opt milioane de lei, restanţe la subvenţiile acordate anul trecut, iar pentru anul 2011, Guvernul ar trebui să aloce Iaşului alte 21 de milioane de lei.

“ Se funcţionează în parametri cu CET I, cu  păcură şi gaz şi asigurăm în acest  moment, în parametrii ceruţi de piaţă, toata  energia termică către populaţie. Situaţia a intervenit din cauza indisponibilităţilor financiare pe care le are CET-ul, motivate de lipsa subvenţiilor. Trebuie să spunem  faptul ca de la Guvern nu a venit niciun leu până la această dată, de la începutul acestui an. Deocamdată sînt garnituri care şi în această noapte se vor descărca la CET II,  dar nu vom reporni CET-ul până nu vom avea un  stoc relativ dimensionat, astfel încât să nu oprim din nou unitatea de la Holboca. Avem notificări şi de la furnizorul  principal de gaz, de la Romgaz, încercăm să  găsim şi acolo soluţii. De altfel, la fiecare plată pe care o facem către CET, jumatate se  duc către gaz prioritar şi apoi către alţi furnizori” – a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Municipiului Iaşi.

Iaşul sărit la alocările guvernamentale de fonduri pentru CET-uri

După ce în anul 2009, autorităţile centrale au alocat printr-o Hotărâre de Guvern 560 de miliarde de lei vechi pentru CET Braşov, 165 de miliarde de lei pentru CET Arad şi doar 80 de miliarde de lei pentru CET Iaşi, deşi populaţia însumată primelor 2 oraşe nu depăşeşte populaţia Iaşului, situaţia s-a repetat şi în 2010.

De această dată, diferenţa în defavoarea CET Iaşi a fost şi mai mare, Braşovul primind de 156 de ori mai mulţi bani comparativ cu Iaşul, iar Aradul de 48 de ori. Astfel, daca la Iaşi au fost alocaţi 0.33 milioane de lei, CET Braşov a primit 51,6 milioane de lei, iar CET Arad 29,2 milioane de lei, plus o ştergere a unor datorii de 48 de milioane de lei către CFR Marfă sau Societatea Naţională a Lignitului. Chiar şi orăşelul Govora din judeţul Vâlcea a primit 2,6 milioane de lei, de aproape 7 ori mai mult decât central de termoficare ieşeană.

“Se împart bani fără nici un fel de ruşine, este o bătaie de joc, este o nedreptate strigătoare la cer. De ce ieşenii sunt mai defavorizaţi decât cei din alte localităţi cu primari PDL? Daca dorea, Guvernul putea ajuta şi Iaşul. Şi noi avem datorii la Romgaz, la păcură, la bugetul de stat. Nu ştiu cum de nu le este rusine parlamentarilor PDL să mai vină la Iaşi” – acuza şi la acea vreme alocarea discriminatorie a fondurilor de către Guvern primarul Gheorghe Nichita.

Un raport al IPP confirmă alocarea fondurilor pe criterii politice

Institutul de Politici Publice constată, în urma unei analize, că în 2010 Guvernul a trimis autorităţilor locale sume din Fondul de rezervă pe criterii politice şi pentru alte destinaţii decât cele stabilite de lege, oraşele conduse de PDL primind de trei ori mai mulţi bani decât PSD şi PNL la un loc.

“Ignorând toate criticile publice, din partea presei, ONG-urilor dar şi opoziţiei, Guvernul a continuat să trimită autorităţilor locale şi în 2010 sume din Fondul de rezervă pentru alte destinaţii decât cele stabilite de lege (anume pentru cheltuieli neprevăzute sau urgente ale autorităţilor locale), preponderent pentru cele conduse de PDL”, se arată într-un comunicat al IPP.

“Din 216 oraşe, 137 au primit bani din Fondul de rezervă din care 63 sunt conduse de primari PDL (46%), iar în total, oraşele conduse de primari PDL au primit în 2010 de trei ori mai mulţi bani (4,3 milioane Euro) faţă de localităţile conduse de primari PSD (814.000 Euro) şi PNL (568.000 Euro) la un loc”, concluzionează IPP.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top