Stiri

Cinci obiceiuri proaste care îți afectează starea de sănătate și viața socială

Cu toții avem zile în care simțim nevoia unei cești de cafea în plus sau de câteva ore departe de prieteni, familie și colegi. Însă, când astfel de momente devin obiceiuri, viața socială și sănătatea vor avea de suferit.

Iată câteva obiceiuri proaste care îți pot afecta viața:

Consumul mare de cafeină

Deși are un gust minunat și poate avea un rol benefic în reducerea inflamațiilor, cafeaua îți poate afecta starea de sănătate. Prea multă cafeină poate cauza, printre altele, anxietate. Printre simptomele anxietatii se numără neliniște, încordare, iritabilitate, frecvență cardiacă ridicată, transpirație rece și tremur al mâinilor, probleme de concentrare, insomnie și somn întrerupt. Dacă suferi de anxietate, poți avea sentimente intense și bruște de teamă acută sau teroare, pe care nu le poți controla și care ating un nivel paroxistic foarte repede. Pentru a nu dezvolta probleme de sănătate, specialiștii recomandă maximum două cești de cafea zilnic. 

Fumatul

Un alt viciu care îți poate afecta starea de sănătate este fumatul. Tutunul poate cauza boli pulmonare, deoarece, în timpul fumatului, căile respiratorii se deteriorează. Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt din pricina fumatului. Totodată, persoanele care suferă de astm pot suferi atacuri mai dese și mai grave după ce fumează. Bronsita este, de asemenea, o altă afecțiune care poate apărea în urma fumatului. Aceasta este una dintre afecțiunile aparatului respirator, respectiv o inflamație a căilor respiratorii care conectează traheea la plămâni.

Alcoolul în exces

Consumul mare de alcool la o petrecere sau o ieșire cu prietenii nu este o acțiune gravă care să afecteze starea de sănătate, însă transformarea acesteia într-un obicei are efecte dăunătoare. Printre semnele consumului de alcool în exces se numără iritabilitatea crescută și schimbările bruște de comportament, folosirea băuturilor pentru relaxare sau pentru a ține sub control frica, singurătatea sau stresul și îndepărtarea de prieteni și familie.

Dezordinea

Dezordinea în locuință sau la birou este unul dintre principalii factori cauzatori de stres, chiar dacă, de multe ori, acest lucru nu este conștientizat. Mizeria îți poate crea stări de anxietate și senzația că ai pierdut controlul, ducând astfel la certuri cu familia ori cu colegii de serviciu. A face curățenie periodic poate fi și o modalitate de relaxare, iar ordinea exterioară este importantă pentru a-ți păstra starea de sănătate fizică și emoțională.

Binge-watching

Vizionarea în exces a filmelor, serialelor, programelor TV și știrilor poate duce la îndepărtarea de prieteni și familie. Deși este important să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în lume, știrile negative pot fi copleșitoare și îți pot afecta sănătatea emoțională și viața socială. De asemenea, să petreci ore în șir în fața televizorului urmărind filme și seriale poate avea un impact puternic asupra sănătății fizice, întrucât lipsa activității duce la probleme cu greutatea și astfel poți dezvolta numeroase afecțiuni, dar și asupra vieții tale sociale.

Cu toate că sunt zile în care sarcinile curente pot fi solicitante și problemele grave te pot determina să petreci mai mult timp în casă, departe de familie și prieteni, adoptând obiceiuri proaste, este important să conștientizezi efectele negative pe care unele acțiuni le pot avea asupra stării de sănătate și a vieții sociale.

Sursă foto: tcsaba/ Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top