Stiri

Cum sa faci cele mai bune investitii in aceasta perioada

Daca si veniturile tale au scazut simtitor in ultimul an, mai ales daca ai fost trimis si in somaj tehnic pentru o perioada, trebuie sa gasesti in tine motivatia si resursele de timp pentru a te reinventa si a nu te complace in situatie. In orice caz, daca mai ai un job dupa un an atipic, caracterizat prin incertitudine si prevestitor al unei crize economice, inseamna ca te numeri printre norocosi. La nivel national, pandemia a trimis in somaj, potrivit analizelor efectuate de principalele publicatii autohtone, cel mai mare numar de angajaţi din ultimii doi ani, iar criza sanitara lasa in continuare urme adanci in piata internationala a muncii.

Inca din vara anului trecut, Uniunea Europeana a lansat o initiativa pentru a-i ajuta pe tineri sa-si gasească de lucru, incurajand in acest sens educatia si formarea profesionala orientata spre viitor, incurajarea uceniciilor, angajarea unor categorii vulnerabile de catre antreprenori, scutirea de anumite taxe.

In acest articol, iti prezentam cateva recomandari pentru a gestiona eficient actuala situatie, precum si pentru a gasi cele mai bune solutii:

Analiza atenta

Daca veniturile actuale nu te mai multumesc, ba chiar ai fost anuntat ca au fost taiate anumite sporuri si facilitati sau ca a fost scurtat programul de munca, trebuie sa analizezi cum te influenteaza aceasta situatie, mai ales daca ai rate de achitat luna de luna, inainte de a astepta sa vezi cum te vei descurca propriu-zis in perioada imediat urmatoare. Un prim pas ar fi sa folosesti un tool si sa folosesti un calculator de venituri pentru salariu net calcul si sa nu fii impresionat de ceea ce iti arata brutul. 

In urma acestui demers, poti sa estimezi cat cheltui in medie pe luna, cati bani iti sunt necesari pentru plata ratelor, precum si sa lasi o marja de eroare, in cazul unor cheltuieli neprevazute. In acest sens, pe viitor, iti poti instala o aplicatie pe telefon care va tine evidenta in locul tau si te va atentiona atunci cand depasesti bugetul prestabilit.

Cursuri de specialitate

In cazul in care concluzia nu este una care te avantajeaza si nu doar in aceasta situatie, trebuie sa fii deschis perspectivei unei reconversii profesionale, mai ales ca intr-un oras cum e Iasiul vei gasi destule centre in care sa faci cursuri de calificare. E important sa stii ca poate acestea nu reprezinta perfectionari in domeniul in care esti specializat, insa trebuie sa ai disponibilitatea de a invata ceva nou, chiar daca e o arie care presupune mai mult abilitati practice. Inainte de a alege domeniul, poti sonda ofertele de pe piata muncii, pachetele salariale oferite, astfel incat sa ajungi sa castigi mult mai bine pe viitor. De asemenea, in paralel, iti poti cauta cateva colaborari pentru a-ti amortiza cheltuielile, mai ales daca esti familiarizat cu grafica sau ghostwritingul, extrem de cautat in ultima vreme.

Chiar daca esti intr-o situatie financiara delicata, evita sa faci imprumuturi, desi ai impresia ca ratele sunt mici. De asemenea, poti sa cheltui mai putini bani daca iti faci cumparaturile saptamanal dintr-un supermarket, dupa ce ai consultat ofertele in cataloagele online pe care le gasesti pe internet. Intr-un articol publicat recent, o persoana afirma ca dupa ce a facut shopping in weekend pentru o saptamana intreaga a ajuns sa dea cam jumatate fata decat cheltuia inainte.

Sursa foto: unsplash.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top