Evenimente

Colectează selectiv la tine acasă!

Trăim într-o lume în continuă mișcare, iar de multe ori schimbările ne iau prin surprindere. Ne-am învățat să trăim contra cronometru și, din păcate acest lucru ne afectează mai mult decât ne dăm seama. Ca de exemplu, deși știi că este important să reciclezi și să o faci așa cum trebuie, ai încercat să respecți aceste reguli chiar la tine acasă? Zâmbești? Ți se pare imposibil, pentru că nu ai timp, copiii sunt mici și fac mereu mizerie așa că ești nevoit mereu să cureți după ei și nu mai ai nici timp, și nici energie să colectezi selectiv? Nu te mai gândi la aceste amănunte, citește rândurile următoare și vei vedea că nu este deloc greu, mai ales dacă ai amplasat niște cosuri colectare selectiva acasă.

Ce înseamnă exact colectarea selectivă

Înainte de a vorbi despre colectarea selectivă, trebuie să lămurim exact ce înseamnă acest termen, pentru a nu exista confuzii. Astfel, este de fapt o etapă a reciclării, pentru că aproape toate materialele care compun deșeurile menajere se pot recicla: plastic, hârtie, sticlă, metal, aluminiu sau lemn. Deja lucrurile sunt mai simple, așa că ai acum nevoie doar de puțină bunăvoință și de ceva mai multă disciplină și atenție și vei reuși să colectezi selectiv chiar la tine acasă.

Coșuri de gunoi, pe coduri de culoare

Oricât ar fi de bine, nu poți să folosești în locuința personală acele europubele care respectă toate reglementările legislative, sanitare și nu numai, în domeniu. Efectiv nu ai spațiul fizic necesar pentru ele. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți, doar să achiziționezi câteva coșuri de gunoi, în culori diferite, pentru a-ți face colectarea selectivă mai ușoară. De asemenea, dacă procedezi astfel, și cei mici se vor obișnui așa, prin urmare nu li se va părea dificil să respecte regulile privind colectarea selectivă în viitor.

Vorbeam ceva mai sus de culori diferite pentru coșurile de gunoi. Există un cod care trebuie respectat, respectiv verde pentru sticlă, albastru pentru hârtie și carton, galben pentru metal și plastic și negru pentru resturile menajere. Complicat? Deloc, este nevoie doar de puțin mai multă atenție. Și, pentru că sunt și cei mici prin preajmă, pentru un plus de siguranță, igienă și ceva motive estetice, alege cosuri inox, și treaba deja este mult mai simplă.

Reguli pe care trebuie să le respecți

În afară de colectarea selectivă a deșeurilor, mai există o serie de reguli pe care trebuie să le respecți, dacă vrei să ai grijă așa cum trebuie de mediul înconjurător. Pe cele mai importante dintre ele ți le vom prezenta și noi în rândurile următoare.

În primul rând, prima și cea mai importantă dintre ele se referă la uleiul alimentar. Acesta nu se aruncă la coșul de gunoi, la chiuvetă sau în vasul de toaletă. Este greșeala cel mai des întâlnită și, din păcate, cu grave consecințe asupra mediului. Adună-l într-un recipient special, după care du-l la un centru de colectare ulei din orașul tău. Ai grijă ca și cei mici să te vadă când procedezi așa, pentru a proceda și ei la fel, în viitor.

Nu arunca bateriile la gunoi

Nici bateriile consumate nu trebuie aruncate la gunoi. Mai bine păstrează-le într-un recipient special după care vezi unde sunt centrele de reciclare pentru baterii în orașul tău. De regulă, în supermarket-uri există astfel de spații unde poți ”arunca” bateriile tale uzate.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top