Diverse

Creioane HB, H sau B: ce trebuie sa folosesti pentru a desena ca un profesionist?

Vrei sa fi un desenator profesionist? Probabil ti s-a spus ca, printre altele, trebuie sa ai un creion foarte bun. Totusi, nu vei gasi un creion magic pentru a invata cum sa desenezi fara a avea talent sau a face cursuri speciale de desen, dar daca ai la dispozitie creioanele potrivite, asta te va ajuta sa inveti elementele de baza ale desenului si sa ai desene cat mai reusite.

Pentru a invata sa desenezi, trebuie sa ai instrumentele potrivite. Cu ce incepi?

Ce creion? Ce radiera? etc… Acestea sunt intrebarile pe care si le pune oricine incepe sa invete sa deseneze. Ulterior, fiecare desenator isi dezvolta propriile tehnici de desen si stie care sunt creioanele sale preferate. Insa, este important sa stim si sa intelegem care sunt elementele de baza pentru a alege minele potrivite in functie de desen. Dar sa vedem de unde a inceput totul:

Istoria creionului

Creionul, asa cum il stim, nu a aratat intotdeauna ca acelea pe care le cunosti tu din cutiile de creioane ale micilor scolari. Are o poveste, un model de creatie, care te poate surprinde! Sa facem o calatorie in trecut … Pentru a sti cum sa alegem un creion, sa ne amintim mai intai cum este facut. Creionul de grafit, asa cum il stim astazi, adica o mina introdusa intr-o bucata de lemn, si-a facut aparitia in secolul al XVI-lea in Anglia. Prin urmare, a fost folosit de foarte mult timp, pana astazi, cand il gasim in penarul celor mici inca de la gradinita!

Konrad Steiner a fost cel care a inventat conceptul creionului din lemn in 1565, in urma descoperirii minelor de grafit pur. Ulterior, acest concept a cunoscut imbunatatiri semnificative, ajungandu-se pana la modelele pe care le cunoastem astazi.

Au existat oameni, pentru care pasiunea pentru scris a fost mai puternica decat orice. Doua nume mari au conturat istoria creionului:

-Nicolas-Jacques Conté. In 1794, grafitul pur fiind dificil de obtinut din cauza blocadei Angliei, francezul a inventat o mina obtinuta prin amestecarea de grafit obisnuit si argila, coapta sub presiune la temperaturi foarte ridicate. Aceasta este inca reteta pentru producerea minelor de creion astazi. El si-a brevetat reteta si a inceput sa produca creioane in fabrica sa. Creioanele Conté, inca in prezent, se numara printre cele mai importante marci de creioane.

-Lothar Faber. Cativa ani mai tarziu, in 1840, acest alt nume grozav din universul creionului a analizat imbunatatirile care trebuie aduse conceptului. Lothar Faber, la randul sau, a incercat sa lucreze la duritatea minelor. A dezvoltat diferite retete. El a fost, de asemenea, cel care a dat forma hexagonala tecii de lemn a creionului, impiedicandu-l sa se rostogoleasca pe birouri.

Creionul colorat nu a aparut decat la inceputul secolului al XX-lea. Anterior, erau folosite pasteluri colorate care puteau fi taiate la un capat si erau facute din ulei in special. Au fost inventate de Johann-Sebastian Staedtler in 1834.

Chiar daca tabletele digitale preiau puterea astazi, nimic nu va inlocui un creion bun! Placerea de a sterge ceea ce tocmai ai desenat, scris sau colorat, bucuria de a-ti putea alege culoarea, a gresi, a amesteca pe hartie – acestea sunt atatea mici placeri pe care creioanele le mai permit.

Cum sa alegi creionul pentru desen?

Desenarea, trasarea contururilor, reproducerea, completarea unui model, toate acestea sunt lucruri care presupun a avea un creion, dar trebuie sa fie cat mai bun calitativ posibil! Grafitul este instrumentul esential in multe meserii. Desenatorii, dar si arhitecti, graficieni, creatori de modele etc., il folosesc pentru scopul final de a obtine linii fine, contururi expresive sau chiar un model perfect pentru schita lor finala.

In acest caz, pentru desenatori, este important sa existe mai multe modele printre echipamentele lor pentru a desena in timpul desenului. Asta iti va permite o diversitate maxima de redari. Pentru ca da, sa ne amintim, desenul este un domeniu bogat, foarte bogat, care necesita atat talent, cat si multiple posibilitati pentru desen.

Prin urmare, minele de creion din grafit sunt clasificate in functie de duritatea lor:

-H (tare): sunt creioane cu varf dur, numite uscate. Permit linii precise, sunt foarte rezistente, dar liniile obtinute nu au intuneric. Culoarea lor variaza de la gri deschis la gri mediu. Creionul H se sterge usor cu o radiera.

-B (negru): Este un creion gras cu varful moale. Aceste creioane ofera linii intunecate, dar mina lor moale se uzeaza rapid. Sunt greu de sters, designerii corecteaza liniile facute cu aceste creioane folosind o radiera simpla.

-HB (Hard Black): acestea sunt creioane de duritate medie folosite in mod obisnuit de publicul larg, in special in timpul inceputului anului scolar. Liniile obtinute cu creioane hb pot fi sterse cu usurinta, ceea ce le face instrumente universale prin excelenta.

-F (Punct fin): acestea sunt creioanele care se afla intre HB si H dupa nivelul lor de duritate.

Minele de tip H sunt utilizate pentru desenul tehnic, cum ar fi cele ale arhitectilor, de exemplu. Un creion cu mina B, la fel ca si HB, este perfect pentru uz artistic si asa mai departe.

A invata sa desenezi inseamna, de asemenea, sa inveti sa folosesti creionul potrivit.

Pentru a face un portret, poti alege un carbune sau un HB.

Pana acum, totul este clar. Alegerea devine complicata atunci cand trebuie sa alegi intre un creion pentru a desena, cu mina 2B sau 9B, sau cand te confrunti cu creioane de diferite marci. Deoarece incetul cu incetul, piata s-a dezvoltat, pana la punctul de a oferi cea mai larga si mai mare gama posibila de echipamente de desen, incepand cu creioanele.

Indiferent daca esti profesionist sau amator, pe langa talentul pe care trebuie sa il arati, ai grija ce fel de creioane folosesti!

 

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top