Stiri

Cum a fost înființat sistemul monetar din România

Pana in a doua jumatate a secolului 19 , in Romania nu a existat un adevărat sistem monetar. Prima lege monetara a tarii noastre a fost adoptata în 1867. Ea a adoptat un sistem monetar zecimal si ”regimul monetar bimetalist”. Tot prin aceasta lege a fost creată moneda națională-leul de argint de 5 grame cu o puritate de 835/1000. De la inceput, Romania a adoptat normele monetare aplicate in Uniunea Latina. Principalele monede romanesti au fost confecționate in Anglia si erau de arama.

Aparitia monedelor de aur si de argint au avut loc după 5-6 ani. La început, monedele romanesti au circulat in paralel cu monedele de aur si argint străine. Abia in 1873 se pune in circulație monedele de argint in valoare de 25 milioane de lei ( in monede de cate 2 lei ).

In acela an se confecționează si monedele de aur de 20 lei ( in valoare de 3 milioane de lei ). Confecționarea lor s-a realizat in Belgia. Se considera ca legea monetara din 1867 a constituit baza organizării monetare a Romaniei. Apoi a fost efectuate reforme complete.

Nu exista o banca de emisiune. Se recurge la sistemul monetar hartie-moneda prin emiterea de înscrisuri ( bilete ) ipotecare. Dupa închiderea Razboiului de independenta, moneda a început sa se revigoreze si se confecționeza monede din argint ( 1879, 1881, 1882 ). În 1880-1881 se înființează Banca Nationala Romaniei.

Functiona deja sistemul bimetalist argint-aur. In luna mai a anului 1889 Romania a trecut oficial la etalonul monetar de aur. Pana in 1915, statul era autorizat sa confecționeze si sa puna in circulatie monedele metalice in valoare de 100 milioane de lei. Cea mai mare parte ( 87%) era confecționată din argint, doar operațiunile erau raportate in aur. Monedele au fost funcționale in 1900, 1905, 1906 si 1926.

Intre cele 2 războaie mondiale, Romania si-a monetizat circulația monetara si sistemul bancar si s-a aliniat tot mai mult reglementarii si normelor emise pe plan internațional. Au acționat parțial si incomplet, sistemele monetare aur-argint si aur-devize.

In perioada comunista, in Romania, circulația monetara s-a rupt de contextul internațional. Moneda naționala nu a avut practic acoperire nici in aur si nici macar ( doar partial) in bunuri sau sevicii. Dupa anul 1989, Romania incearca sa se alinieze din nou rigorilor Sistemului Monetar International. Desi a fost o perioada economica grea, cu inflatie, depreciere monetara contiunuă si scadere economica, deșii a crescut mult datoria externa, publica si deficitele, totus tara noastra se implica tot mai mult in mecanismele monetare internaționale.

Fiind membra a organismelor financiare internaționale, evident ca Romania a adoptat sistemul monetar bazat pe puterea de cumpărare a monedei naționale.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top