Stiri

Cum ai grijă de dinți după tratamentul de canal?

Vei avea un tratament de canal curând? Procedura probabil că îți va salva dintele sau măseaua. Însă, pe lângă acest tratament foarte important, este esențial să acorzi atenție și îngrijirii postoperatorie. Vezi câteva recomandări utile pentru a-ți îngriji dinții după tratamentul de canal.

Periază dinți cu grijă

Este foarte important să menții gura curată după un tratament de canal. Totuși, periajul agresiv poate pune o presiune prea mare asupra dintelui și dizloca lucrarea. Folosește o periuță cu perii moi, periază ușor, apoi curăță spațiile interdentare.

De asemenea, pentru un plus de siguranță poți folosi o nouă periuță de dinți după tratamentul de canal. Astfel, vei reduce riscul ca bacteriile să ajungă la zona tratată, ceea ce ar cauza complicații și posibile infecții. O altă variantă este să dezinfectezi periuța de dinți înainte de o nouă folosire. În acest caz, poți scufunda perii într-o soluție antiseptică, precum apa oxigenată.

În ceea ce privește alegerea pastei de dinți, optează pentru un produs care nu conține sulfat de sodiu lauryl (SLS), deoarece acest compus poate irita țesuturile sensibile și amâna vindecarea.

Ține cont de posibilele complicații

Majoritatea tratamentelor de canal, aproximativ 95%, sunt reușite. Cu toate acestea, pot apărea anumite complicații. Dacă măseaua are mai multe rădăcini decât se așteaptă stomatologul, este posibil ca una să rămână netratată, deci va continua să fie prezentă infecția și durerea.

În unele cazuri, materialul de etanșare poate ceda în timp, ceea ce permite ca bacteriile să ajungă la dinte. Controlul stomatologic periodic poate fi soluția pentru a evita acest efect nedorit. Tot în cazuri rare, poate exista o crăpătură minusculă la rădăcină care să treacă nedetectată.

Dacă simptomele continuă sau se agravează după tratamentul de canal, poate fi nevoie de un retratament endodontic. Noua procedură poate salva dintele și încuraja vindecarea.

Respectă instrucțiunile stomatologului

Medicul stomatolog îți va oferi recomandări personalizate cazului tău. De exemplu, unei persoane care a avut mai multe carii, i se poate recomanda doar clătirea gurii cu o apă de gură specială în locul perierii dinților, timp de câteva zile după intervenție. Indiferent de cabinetul de stomatologie Iasi la care mergi, este indicat să respecți instrucțiunile medicului.

Evită alimentele și băuturile acide

După un tratament de canal, este vital să eviți alimentele și băuturile acide. Componenta acidă poate irita zona tratată și cauza durere, disconfort, uneori și infecție. De aceea, este bine să eviți sucul de lămâie, portocalele, dressingul pe bază de oțet, sosurile etc.

De asemenea, băuturile carbogazoase sunt foarte acide și pot afecta dinții. În locul lor, poți bea apă sau ceai neîndulcit.

Evită și caramelele sau bomboanele gumate, care se pot lipi în micile crăpături din jurul dintelui sau măselei și atrage bacteriile; pot duce la apariția unei infecții.

Menține gura cât mai uscată

Este foarte important să menții gura uscată imediat după tratamentul de canal. Chiar și excesul de salivă poate cauza iritații și crește riscul de infecție. Pentru a preveni, evită să bei sau mănânci timp de minimum 1-2 ore după procedură.

Dacă te confrunți cu salivare excesivă, pune o bucată curată de tifon pe zona tratată și mușcă ușor pentru a absorbi excesul de umiditate din gură.

Mănâncă alimente moi

Dacă ai avut un tratament de canal, este indicat să eviți alimentele tari sau crocante. Acestea pot disloca coroana și expune nervii. Este recomandat să alegi alimente moi în primele zile după tratamentul de canal. Alege supe clare și apoi legume piure la temperatura camerei.

De asemenea, este indicat să eviți băuturile fierbinți, folosirea paiului pentru a bea lichide, alcoolul și fumatul. Acestea pot cauza inflamație și iritarea zonei.

Ia medicamentele conform recomandările medicului

Dacă este vorba despre o infecție gravă, stomatologul poate recomanda antibiotice, pentru a elimina bacteriile care pot fi prezente. Ia medicamente conform indicațiilor medicului.

Tratamentul de canal îți poate salva dintele sau măseaua deteriorată. Totuși, pentru a te asigura de longevitatea tratamentului, este recomandat să acorzi timpul necesar îngrijirii postoperatorii. Igiena orală adecvată, o alimentație adaptată în primele zile și consultul stomatologic periodic stau la baza menținerii sănătății dintelui tratat.

Sursa foto: Shutterstock

Surse documentare:

  • Root canal treatment, https://www.healthdirect.gov.au/root-canal-treatment, accesat la 20.01.2025;
  • Root canal treatment, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/root-canal-treatment, accesat la 20.01.2025;
  • Predictors, prevention, and management of postoperative pain associated with nonsurgical root canal treatment: A systematic review, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6695063/, accesat la 20.01.2025;
  • Factors associated with the outcome of root canal treatment-A cohort study conducted in a private practice, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38243912/, accesat la 20.01.2025;
  • What ultimately matters in root canal treatment success and tooth preservation: A 25-year cohort study, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/iej.13895, accesat la 20.01.2025.

 

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top