Diverse

Cum funcționează mașina de numărat bani?

Încă din cele mai vechi timpuri, funcțiile financiare și economice au fost unele din cele mai respectabile. Responsabilitatea pe care o presupune jobul de contabil, casier, operator financiar determină angajați să fie mai atenți, bine chibzuiți, calmi și concentrați. Totuși, factorul uman reprezintă principala cauză a erorilor în operațiunile bancare precum număratul banilor.

Cum au apărut mașinile de numărat bani?

În vederea evitării oricăror litigii și asigurarea preciziei operațiunilor financiare, a apărut necesitatea invenției primelor mașini de numărat bani. Această cerere a fost satisfăcută de cercetătorii americani, care în anul 1920 au prezentat primul model de mașină de numărat bani. În ciuda acestui fapt, abia în anul 1960, acest dispozitiv modernizat a fost promovat publicului larg. Fiind proiectată după o tehnologie avansată în Tokyo, mașina de numărat bani asigura reducerea erorilor umane și viteza mare de procesare a sumelor de bani.

Modelul care stă la baza mașinilor de numărat bani de astăzi a fost creat în anul 1981. El se deosebea prin faptul că avea o viteză de calcul și precizie mai mare. În plus, mașina număra banii, sorta bancnotele în funcție de valoarea acestora, elimina bancnotele necorespunzătoare și bancnotele false.

Care este pincipiul de funcționare a mașinei de numărat bani ?

Principiul de funcționare a mașinei de numărat bani se bazează pe lumină. Dacă bancnotele au aceeași valoare, acestea se vor introduce în mașină și vor fi trase mecanic. De câte ori se va întrerupe raza de lumină în timpul mișcării bancnotelor, atâtea bancnote va calcula aparatul.

În cazul în care bancnotele sunte de valori diferite, mașina de numărat va calcula suma după un sistem de comparare a imaginilor bancnotelor.

Ce nivel de exactitate oferă mașinile de numărat bani ?

Indiferent de capacitatea mașinii de numărat bancnote, aceasta nu va genera greșeli. Însă, odată cu utilizarea continuă a mașinii, piesele se uzează și pot apărea erori. Iată de ce, în funcție de frecvența utilizării, mașinile de numărat se etalonează. Starea mașinilor profesionale se verifică și se perfecționează o dată în lună, iar cea a mașinilor de birou – o dată în jumătate de an.

Cum să diferențiem mașinile de numărat bani ?

În funcție de domeniul de utilizare al acestora, mașinile de numărat bani se clasifică în 4 categorii de bază :

  • de capacitate mică
  • de birou
  • de capacitate mijlocie
  • profesionale

Înainte de a procura o mașină de numărat bani, este foarte important de a stabili criteriile de selecție. Dacă sunteți o agenție mică de turism, o agenție SEO sau orice altă companie care activează mai rar cu banii cash, alegeți o mașină de capacitate mică sau una de birou. Băncile și schimburile valutar vor opta, bineînțeles, pentru mașinile profesionale de numărat bani.

Cum mașina de numărat bani detectează bancnotele false ?

Mașina de numărat bani contemporană posedă sisteme de verificare a autenticității bancnotelor. Acesta este bazat pe magnetism și lumina ultravioletă, cea din urmă fiind utilizată în cele mai multe țări. Principiul de detecție a bancnotelor false este unul foarte simplu. Lumina ultravioletă citește simbolurile fosforescente imprimate pe bancnote în trezoreriile de stat. Bancnotele care nu vor poseda aceste simboluri, vor fi considerate bancnote false.

Totuși mașina de numărat nu poate garanta 100% de corectitudine în detecția bancnotelor false, metoda manuală (metoda comprării maselor bancnotelor) fiind cea mai sigură.

Actualmente, mașinile de numărat bani pot fi întâlnite în orice department financiar sau contabil al întreprinderilor, organizațiilor non-guvernamentale, instituțiilor de învățământ, asociațiilor comerciale care lucrează cu numerar. Cu toate acestea, necesitatea utilizării mașinilor de numărat bani scade considerabil, întrucât majoritatea companiilor utilizează transferurile bancare sau Paypal care sunt mai rapide, mai sigure și mai obiective.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top