Stiri

Cum păstrezi sănătatea prietenilor necuvântători. Trei reguli fundamentale

Cei care au animale de companie știu că aceștia sunt membri cu drepturi depline în familie. Legătura care se formează între necuvântătoare și oameni este profundă, reală și sursă de mari beneficii. Nenumărate dovezi arată că pisicile, cățeii și alte făpturi fără grai aduc iubire necondiționată și zâmbete, detensionează și calmează. Trei reguli fundamentale trebuie respectate pentru a păstra sănătatea și tonusul prietenilor necuvântători, spre binele lor și al familiei din care fac parte. 

Cere sfatul medicului veterinar

Proprietarii animalelor de companie pot identifica semnele subtile care indică faptul că ceva nu este în regulă cu aceștia. Cele mai importante simptome ce trebuie luate în calcul sunt: modificarea greutății, lipsa poftei de mâncare, diareea sau constipația, vărsăturile frecvente și o stare de agitație sau o letargie nemotivată. 

 

Dacă una sau mai multe dintre aceste manifestări persistă ori se repetă frecvent, un consult la medicul veterinar este o necesitate. Este bine să-i spui medicului tot ce ai observat anormal în comportamentul animalului de companie. Stabilirea unui diagnostic este pasul principal spre vindecare. Pentru aceasta, la fel precum în cazul oamenilor, vor fi necesare analize medicale veterinare, care să ofere informații cu privire la constantele biologice și la alți parametri organici. 

 

Uneori, în cazul accidentelor, al traumatismelor sau atunci când sunt suspectate patologii complexe ori necesitatea unei intervenții chirurgicale, trebuie realizate și investigații de imagistica veterinara

 

În baza tuturor examenelor clinice, de laborator și imagistice, medicul stabilește diagnosticul și cea mai bună soluție de tratament, care poate reda starea de bine prietenului necuvântător și, totodată, bunăstarea familiei lui. 

Calitatea hranei

Hrana pe care o oferim animalelor de companie este sursa lor de nutrienți, minerale și vitamine și, nu în ultimul rând, de energie. Calitatea hranei este importantă, iar alegerea acesteia se face în funcție de vârstă și de starea generală a prietenului necuvântător. Este foarte important ca acesta să primească o cantitate corectă, la intervalele de timp potrivite.  

 

Este foarte simplu de observat dacă tipul de hrană este adecvat. În cazul în care o refuză, nu o consumă cu plăcere, vomită frecvent după masă, atunci este posibil ca unele ingrediente să nu fie tolerate, să producă reacții alergice sau disconfort gastric. Dacă schimbarea formulei de hrană nu amelioreaza simptomele, vizita la medic și, eventual, investigațiile sunt necesare. 

 

Oamenii trebuie să știe că a oferi unui animal de companie adult hrană pentru pui, de exemplu, nu-i aduce beneficii, ci doar calorii în plus și risc de obezitate. De asemenea, este important ca animalele sterilizate să primească doar hrana recomandată lor. 

Vaccinuri și rapeluri

Ghidurile internaționale recomandă și susțin ca pisicile și cățeii să primească vaccinurile de bază, de fiecare dată când acest lucru este posibil. Schema de vaccinare începe din stadiul de pui și se repetă, în funcție de vârstă și de condițiile de trai (doar în interior, doar în exterior ori alternativ), la intervale de un an, trei ani ori la recomandarea medicului veterinar. 

 

Vaccinurile au rolul de a proteja fiecare animal în parte, dar oferă și beneficiul unei imunități colective, prin blocarea transmiterii agenților patogeni de la un individ la altul. Serurile sunt administrate de medic, iar tratamentul profilactic este înregistrat în carnetul de sănătate al patrupedului, pentru a se putea păstra o evidență a imunizărilor.  

 

În cazul în care nu se cunoaște dacă animalul de companie a fost sau nu vaccinat, medicul veterinar poate evalua riscul de expunere, luând în calcul vârsta, mediul și stilul de viață în care trăiește animalul (exterior sau interior), precum și zona geografică (riscul de expunere la unele boli este mai mare în unele regiuni, comparativ cu altele). În funcție de aceste elemente, la care se pot adăuga și altele particulare, medicul poate face o recomandare cu privire la necesitatea administrării unuia sau a mai multor vaccinuri. 

 

A avea un animal de companie implică asumarea unor obligații legate de asigurarea hranei potrivite și de îngrijirea sănătății. Legătura cu totul aparte care se stabilește între om și prietenii necuvântători face ca aceste responsabilități să fie asumate cu ușurință și să fie considerate ca fiind firești. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top