Stiri

Secrete de care poți să ții cont la amenajarea băii

Baia, alături de bucătărie și camera de zi, sunt încăperile care dau cu adevărat valoare și confort casei, tocmai pentru că aparțin tuturor membrilor familiei. Amenajarea acestora trebuie să urmărească, în primul rând, crearea unor zone funcționale adecvate, care să servească cât mai bine scopului lor, iar corecta gestionare a spațiului este criteriul principal. 

Pentru atingerea acestui scop există soluții specifice, iar în cele ce urmează ne vom referi la baie detaliind câteva secrete esențiale de care merită să ții cont. 

Respectă proporțiile

O baie devine un veritabil centru SPA la domiciliu dacă sunt respectate proporțiile între forma și volumul obiectelor sanitare și spațiul disponibil, fie că acesta este mic sau mare. Dacă o baie mare nu trebuie aglomerată inutil, în cazul uneia mai mici, optează pentru o cadă sau o chiuvetă cu stilul și volumul echilibrat raportat la spațiu. 

La alegerea unui vas de WC ține cont ca forma acestuia să fie adecvată cu restul elementelor. Ai la dispoziție scaune de toaletă cu forme și înălțimi diferite, cu sisteme de evacuare și alimentare cu apă variate, care pot răspunde eficient și estetic oricăror nevoi.  

Nu dimensiunea băii este elementul care contează în cea mai mare măsură, ci modul în care este organizată, iar pentru asta fiecare detaliu contează.

Lasă podeaua liberă

Percepția asupra spațiului poate fi înșelată. Unul dintre trucurile care funcționează mereu este să lași podeaua liberă de fiecare dată când acest lucru este posibil. În baie este ușor de realizat acest truc utilizând un vas de WC suspendat, cu bazinul încastrat în perete. 

În felul acesta vei avea mai multe avantaje: o podea ușor și rapid de curățat, mai mult spațiu, pentru că bazinul nu mai ocupă loc, și un spațiu fluid, fără obstacole vizuale. 

Creează contraste intense

O modalitate bună pentru a genera volum este acela de a crea contraste. Se poate realiza acest lucru folosind culori intense pentru un perete. În ciuda ideii preconcepute că nuanțele închise micșorează spațiul, atunci când sunt combinate cu tonuri deschise, modul în care este percepută geometria spațiului se amplifică. 

Contrastul este, în plus, o bună modalitate de a personaliza spațiul, de a-l face intim și confortabil.  

Folosește lumina 

O baie are nevoie de multă lumină. Dacă există lumină naturală, cu atât mai bine, dar chiar și așa, baia are mereu nevoie de surse bune de lumină artificială. Există tendința de a folosi becuri cu lumină rece în baie. Acestea sunt utile pentru că au o lumină clară, care te ajută să vezi bine. 

O soluție inspirată este combinarea becurilor care produc lumină rece cu cele cu lumină caldă. Fiecare dintre acestea are rolul ei și este necesară. Lumina caldă va face ca atmosfera din baie să fie una odihnitoare atunci când te relaxezi în cadă, dar și când faci un duș rapid, accentuează senzația de confort și îndulcește nuanțele reci. 

Arome proaspete

Un miros plăcut este obligatoriu. O bună metodă prin care poți face asta sunt lumânările parfumate. Acestea răspândesc o aromă discretă, fie că sunt stinse sau aprinse. Un aromatizator cu uleiuri poate fi și el o soluție bună. 

Indiferent ce vei alege, este important să utilizezi doar esențe naturale, de bună calitate, iar aroma să fie pe placul tuturor celor din casă. Cele mai potrivite alegeri sunt esențele de brad, mentă și lămâie.

Spații de depozitare inteligente

Sunt câteva zone ideale care pot fi utilizate ca spații de depozitare. Cel mai important este cel de sub chiuvetă. Amplasează un dulap de tip mască, cu uși sau sertare. Este locul perfect pentru a pune tot ceea ce este necesar în baie, de la soluții de curățare până la cosmeticele uzuale.

Dulapurile suspendate reprezintă a doua alegere. Le poți amplasa deasupra vasului de toaletă în continuarea căzii de baie sau pe peretele unde se află chiuveta.

La final, o ultimă recomandare: o plantă verde împodobește orice spațiu, dar dacă din diferite motive nu este o soluție convenabilă (nu are lumină, nu există spațiu sau un loc potrivit), ia în calcul o vază cu flori proaspete. Efectul este admirabil! 

Sursa foto: Shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top