Stiri

Cum poți preveni schimbările de sezon, ale căror efecte asupra stării tale de sănătate nu trebuie minimalizate

Deși cele mai cunoscute și abordate de specialiști în mass-media sunt astenia de primăvară și cea de toamnă, afecțiuni care au impact, potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății, organismul se resimte și atunci când e trecerea la vară sau iarnă. Imaginează-ți că pleci dimineața dintr-o cameră călduroasă, afară plouă, stai 8-9 ore într-un birou, cu o pauză de prânz în care constați că afară e foarte cald, pentru ca mai apoi să mergi acasă, revenind la confortul camerei tale. E o rutină oarecare, însă, la o analiză mai atentă vei constata că organismul tău tranzitează foarte multe schimbări de temperatură, mediu, iar vremea capricioasă din sezonul primăvară-vară accelerează acest proces. Trecerea bruscă de temperatură, carențele de vitamine și minerale cauzează tulburări caracterizate printr-o stare generalizată de oboseală și slăbiciune fizică și psihică, iar tu poți fi vulnerabil în această situație.

Carusel de schimbări, dublate și de cele generate de pandemie

De asemenea, în contextul pandemic actual, dificultățile organismului de a se adapta la schimbările de mediu survenite cu trecerea de la un anotimp la altul sunt dublate și de racordarea la o situație atipică, definită prin limitări, de readaptare, odată cu întoarcerea fizică la locul de muncă. Iar dacă încă lucrezi în sistem de telemuncă și ai adoptat involuntar un stil de viață sedentar, e posibil să fii chiar mai afectat de acest carusel de schimbări. Ce e de făcut dacă te confrunți cu o parte din aceste simptome: lipsă de energie și automotivație, stări depresive, lipsa poftei de mâncare sau, din contră, pofta exagerată de mâncare, mai ales carbohidrați și dulciuri, dificultatea de a te concentra și de a-ți duce la bun sfârșit task-urile profesionale, somnolență permanentă, creșterea în greutate, lipsa nevoii de socializare?

Iată câteva măsuri și soluții pe care le ai la îndemână. 

Importanța investigațiilor medicale amănunțite 

Automedicația îți poate face mai mult rău decât bine, având drept surse de informare recomandările de pe internet, fără analize efectuate în prealabil. Probabil știi și tu acest lucru, deși e absolut firesc să te fi abătut măcar o dată de la acest principiu. După investigații amănunțite, o parte semnificativă dintre acestea fiind decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, vei vedea că o cură de magneziu, de exemplu, te va ajuta să-ți recapeți starea de bine, că un sistem digestiv pentru a funcționa în parametri optimi are nevoie de foarte multe ori și de puțin ajutor din partea ta, cum ar fi vitaminele și mineralele, o hrană sănătoasă din care să nu lipsească fructele și legumele. Dacă nu știai, magneziul acționează asupra mușchilor din interiorul aparatului digestiv, astfel încât are o acțiune directă asupra tranzitului intestinal, ajutând în combaterea constipației. De asemenea, nu uita de hidratare și, atât cât e posibil, de mișcare. Nu trebuie să-ți faci un abonament la o sală de fitness, ci poți să te plimbi cât mai mult, să mergi pe jos, deconectat de la rețelele de socializare și fiind „mai prezent” la ceea ce este în jur.

Efectul terapeutic al călătoriilor

Atunci când auzi de călătorii, te gândești probabil la teste Covid-19, zone de diferite culori și restricțiile aferente, bucurie amestecată cu teamă. Însă, nu e nevoie să pleci în Egipt sau Italia pentru a bifa o călătorie, poți face asta chiar și în afara orașului pentru a te bucura de natură, poți alege ca destinație, lăsând Iașiul deoparte, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea sau, de ce nu, Constanța. Important e să schimbi decorul, să te mobilizezi pentru a trăi o experiență nouă, detașându-te de grijile cotidiene și de rutină.

Nu spune nimeni că e simplu să ieși dintr-o zonă de confort, însă sănătatea e prioritară, iar dacă nu a fost așa până acum, e timpul să o așezi pe primul loc și să te conectezi la vară cu forțe proaspete și dorința de a face cât mai multe lucruri. 

Foto: unsplash.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top