Stiri

Cum să facem economii folosind mai puțin plastic (sau chiar deloc)?

Plasticul a devenit cel mai mare dușman al planetei, de aceea trebuie să devenim mai responsabili în ceea ce privește folosirea și reciclarea lui. Cel mai bun lucru pe care îl putem face personal este să renunțăm la folosirea lui, iar beneficiile pe termen lung se vor simți, nu doar asupra mediului înconjurător, ci și asupra economiilor personale. Cea mai bună metodă de a ajuta planeta este să renunțăm la plastic. La o primă vedere pare foarte greu, dar venim noi cu câteva propuneri care te pot ajuta: 

Înlocuiți pungile de plastic cu pungi biodegradabile din porumb, acestea sunt 100 % biodegradabile și compostabile. Veți proteja mediul înconjurător fără a face rabat de la calitate sau să plătiți mai mult, acestea fiind scutite de ecotaxă. Dacă dețineți un magazin, trebuie să știți că acestea sunt alternativa ideală, pungile #nusuntplastic fiind testate și acreditate de experți în domeniu; folosind aceste pungi biodegradabile veți respecta legea și mediul înconjurător, aceste fiind fabricate în România. Dacă sunteți cumpărător, refuzați pungile de plastic ce vi se oferă, în schimb solicitați alternative biodegradabile sau mergeți echipați corespunzător de acasă.

Refuzați paiul de plastic. Peste 500 de milioane de bucăţi sunt folosite zilnic numai în Statele Unite ale Americii, cele mai multe în industria fast-food și a restaurantelor. Acest fapt a făcut ca paiele să se afle între primele 10 articole culese de pe plaje. Există tot mai multe alternative, cum ar fi cele de hârtie sau metal ( pe care le poți refolosi); există și paie comestibile din orez și tapioca, care se poate arunca fără griji, acestea descompunându-se complet în maxim 90 de zile.

Mucurile de țigară nu se aruncă pe jos. Știați că filtrele de țigări sunt fabricate din plastic? Aruncarea lor pe jos nu este, prin urmare, cea mai bună soluție, acestea nefiind biodegradabile, cum ai fi păutut crede.

Renunță la sticlele de apă îmbuteliată. Folosește bidoane reutilizabile, iar dacă apa din localitate este bună de băut, nu mai cheltui bani pe apa din magazin. La serviciu și acasă folosește cana sau paharul, iar pe drum sau la sala de sport, un binon din sticlă sau din bambus sunt ideale.

Cumpără mai multe produse de la piață sau de la producătorii locali. Pe lângă faptul că vei susține micii producători și economia locală, vei avea parte de produse mult mai proaspete, mai sănătoase și cu gust mai bun.

Păinea proaspătă e mult mai bună și mai sănătoasă. Nu mai cumpăra pâine ambalată în plastic, înlocuiește-o cu cea proaspătă sau ambalată în hârtie.

Pe cât posibil înlocuiește produsele de curățenie care nu sunt bio și încearcă să îți faci propriile produse acasă. De exemplu, folosește apă și oțet în locul soluțiilor de pulverizat la spălarea sticlei sau a geamurilor. Bicarbonatul poate fi folosit pe post de soluție de curățare și nu numai.

Problema e că înlocuirea plasticului și reciclarea lui nu mai e o opțiune, ci a devenit o necesitate. Aceste schimbări (și multe altele) ar trebui obligatoriu implementate de fiecare dintre noi, iar grija pentru natură să devină o prioritate.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top