Oboseala cronică (burnout) este o stare de epuizare mintală și fizică care afectează un număr semnificativ de persoane, unele dintre ele nefiind capabile să recunoască această afecţiune. Traversarea frecventă a unor situații stresante, cum ar fi îngrijirea unui membru al familiei bolnav, volumul mare de muncă, expunerea la știri supărătoare legate de epidemie, politică sau închiderea școlilor, poate duce la această stare de oboseală cronică.
Cu toate acestea, aşa cum menţionam şi anterior, nu este o stare întotdeauna ușor de observat. Având în vedere acest lucru, am creat un ghid care să te ajute să identifici semnele oboselii cronice, precum și modalități de prevenire.
Simptome diferite
Fiecare persoană care suferă de această afecțiune poate manifesta un set de simptome diferite, însă printre cele mai comune se numără: senzaţia permanentă de oboseală şi somnolenţă, lipsă de entuziasm în ceea ce priveşte orice fel de activităţi, indisponibilitate emoţională, izolare şi incapacitatea de a comunica, iritabilitate, dureri frecvente de cap, îmbolnăviri recurente, pierderea apetitului, insomnie şi dureri de stomac. Așadar, simptomele oboselii cronice sunt de factură psihologică, dar şi fizică. Dacă o parte dintre ele se regăsesc şi în situaţia ta actuală, este posibil să suferi de oboseală cronică.
Mişcarea ajută
Exercițiile fizice nu sunt benefice doar sănătăţii noastre fizice, dar ne pot ajuta şi din punct de vedere emoțional. Chiar dacă atunci când te simţi obosit este greu să crezi că sportul te poate ajuta, dacă faci un efort de voinţă, vei constata că are efecte uimitoare asupra stării tale. Dacă ai deja un program încărcat, nu este nevoie decât să faci mici ajustări pentru a încorpora mişcarea în stilul tău de viaţă. De exemplu, îţi poţi cumpăra o bicicleta pliabila, cu care să mergi la serviciu. Nu îți va ocupa prea mult loc şi o poţi folosi pentru orice fel de deplasări. Dacă eşti o persoană care se bucură de timpul petrecut în natură, poţi alege să faci drumeţii de o zi la munte. Ai nevoie doar de o pereche de incaltaminte trekking, de un rucsac bine echipat şi câţiva prieteni care să te însoţească. Orice ai alege, mişcarea în aer liber, mai ales în zilele însorite, va face minuni asupra stării tale de spirit.
Somnul este esenţial
Pentru persoanele cu oboseală cronică, somnul este cel mai bun medicament. Problema este că tulburările de somn sunt adesea un simptom al bolii. Pentru a te bucura de un somn odihnitor, încearcă să-ţi construieşti un ritual de relaxare în fiecare seară. Închide televizorul şi computerul cu cel puţin o oră înainte să te bagi în pat. Fă-ţi un duş călduţ, bea un ceai calmant, foloseşte uleiuri esenţiale cu efect relaxant, cum ar fi cel de levănţică, fă câteva întinderi, citeşte o carte, ascultă muzică de relaxare şi asigură-te că dormitorul tău este bine aerisit. Dacă toate acestea nu dau niciun rezultat, consultă medicul de familie sau un specialist care să te ajute să te poţi odihni.
Cere ajutor
Atunci când simţi că resursele tale de energie sunt epuizate este important să ceri ajutorul familiei şi celor apropiaţi. În primul rând ei te pot asculta, fără să te judece, şi pot înţelege mai bine anumite stări prin care treci. În al doilea rând, împreună puteţi găsi soluţiile adecvate pentru a reduce volumul de muncă şi de responsabilităţi pe care le ai acasă. În ultimul rând, dar nu mai puţin important, îţi pot oferi susţinerea morală de care ai nevoie pentru a traversa această perioadă. Mai mult decât atât, în măsura posibilului, îţi poţi lua câteva zile de concediu de la serviciu, astfel încât să ai la dispoziţie timpul necesar pentru a te putea reechilibra.
Oboseala cronică este o afecţiune cu care se confruntă multe persoane, dar pentru care există soluţii. În cazul în care situaţia ta nu se ameliorează, chiar şi după ce ai pus în practică sfaturile de mai sus, nu ezita să contactezi un terapeut sau un psiholog, care te pot ajuta să găseşti tratamentul adecvat.
Sursa foto: Pexels.com
