Stiri

Cum sa realizezi un Curriculum Vitae corect

Cum sa realizezi un Curriculum Vitae corectSa redactati un CV e primul lucru pe care il faceti cand vreti sa intrati pe piata muncii. Este elementul care iti face prima legatura dintre un viitor angajat si un viitor angajator. Este acel ceva care ii poate spune angajatorului: “Pe asta il vreau, e ceea ce caut!”. E de fapt reflectarea imaginii si personalitatii unei persoane pe niste foi de hartie, de aceea trebuie ca informatiile sa fie transmise cat mai clar.
Exista trei mari categorii de CV-uri care se folosesc frecvent, in functie de postul ce urmeaza sa fie ocupat:

1. CV-ul clasic/standard
Problema majora la redactarea unui CV este personalizarea lui. Modele de CV-uri sunt usor de gasit, dar trebuie sa il faceti in asa fel incat sa nu fie aruncat din prima. Neaparat trebuie ca aptitudinile sa fie potrivite pentru postul vacant si experienta sa fie relevanta. Daca vrei sa-ti sporesti sansele de a fi chemat la un interviu, poti cupla acest model de CV cu o scrisoare de intentie si iesi putin in evidenta.

2. CV Europass
Este un model de cv care a aparut odata cu formarea institutiilor europene si este esential in cazul in care aveti intentii sa va angajati sau sa obtineti o oportunitate de studiu in Uniunea Europeana. Este un model care va ajuta sa va faceti CV-ul mai clar, usor de citit si de inteles de catre angajatori. In ultimul timp a aparut si la nivel national cerinta ca CV-urile sa fie trimise in acest format tocmai pentru a face mai usor comparatii intre diversi candidati

3. CV in limba engleza
Acesta este cerut in principiu de companiile multinationale dar nu ezita sa il ceara nici unele nationale. E de preferat sa nu il umpleti de cuvinte neimportante, sa evitati sa scrieti de “umplutura” si sa va limitati pe cat posibil la o singura pagina.

Un CV este considerat eficient doar in masura in care se finalizeaza cu invitarea la un interviu, asa ca in functie de vreti sa scoateti in evidenta, mai putem clasifica CV-urile in 3 categorii:

1. CV cronologic
Este cel mai utiizat de persoanele care au experienta vasta in piata muncii, fiind organizat incepand de la activitatile cele mai recente si finalizand cu prima experienta de munca. Mare atentie – nu intereseaza pe nici un angajator doar posturile avute, ci mai ales competentele, responsabilitatile si realizarile avute in respectivele locuri. E de evitat acest model de catre persoanele care au avut schimbari dese ale locului de munca dar si de cei cu goluri mari de activitate.

2. CV functional
Spre deosebire de modelul de mai sus, acesta nu tine cont de cronologia activitatilor, ci pe realizari. Este recomanda noilor intrati pe piata muncii, fara experienta, cum ar fi studentii de exemplu. Accentul se pune pe performante, calitati si deprinderi. Continutul acestuia are urmatoarele puncte importante: postul vizat, studii/experienta profesionala si alte deprinderi care ajuta angajatorul la luarea deciziei.

3. CV mixt
Acesta se realizeaza in ordine cronologica dar pe stilul modelului functional.

Facebook Comments

2 Comments

2 Comments

  1. soso

    March 3, 2014 at 12:22 am

    chiar de folos informatiile, sper acum sa imi pot gasi un job. Ms de sfaturi :)!

  2. Pingback: Cum ajungi stewardesa | Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top