Stiri

Cum să te îmbraci iarna asta pentru sportul tău preferat

Vremea rece nu trebuie să te împiedice să faci exerciții în aer liber, dar este important să te îmbraci corespunzător pentru activitățile tale preferate. Dacă ești adeptul sporturilor de iarnă, un echipament specific te va ajuta să te simți confortabil în timp ce te bucuri de aerul curat de afară. Purtând hainele adecvate, îți vei regla mai ușor temperatura corpului, vei menține umezeala departe de piele, iar aceasta va rămâne uscată chiar și în timpul efortului. 

Alege corect echipamentul pentru sportul în aer rece

Îmbrăcămintea în straturi este cel mai bun mod de a te menține cald atunci când faci exerciții iarna. Evită să arăți și să te miști greoi, alegând corect textura hainelor pe care le porți. 

Când cumperi articolele pentru sporturi în aer liber în sezonul rece, utilizează regula de trei straturi: poartă un strat de bază, un strat mijlociu și unul exterior. 

Stratul de bază este stratul interior care absoarbe umiditatea și ar trebui să se potrivească formei corpului, dar totuși să îi permită să respire. Materialele sintetice sau termice sunt opțiuni perfecte. Bumbacul nu este recomandat, deoarece poate păstra umezeala și poți răci mult mai repede. Straturile de bază au diferite greutăți, așa că alege în funcție de activitatea pe care o desfășori și de durata antrenamentului. 

Stratul mijlociu este cel izolator. Ar trebui să fie puțin mai larg decât stratul de bază, întrucât va veni peste acesta. Aceste două straturi lucrează împreună pentru a reține căldura corpului. Fleece-ul este un material extrem de bun pentru stratul mediu. 

Stratul exterior este cel care te apără de vânt, ploaie sau zăpadă. Caută pantalonii pentru ski, geaca și mănușile din țesături rezistente la vânt și apă care te pot ajuta să îți păstrezi confortul și în cele mai friguroase zile. 

Cumpără cele mai potrivite materiale pentru mișcarea la sală

Ești unul dintre acei oameni care își fac antrenamentele la sală când vremea se răcește? Stratificarea este importantă și pentru tine. Îmbracă-te mai gros dacă este mai rece în sală și elimină din haine pe măsură ce te încălzești. 

Concepute special pentru activități sportive în interior sau exterior, tricourile, maiourile  și pantalonii de trening ar trebui alese în funcție de antrenamentul practicat. Caută o fibră sintetică care să permită pielii să respire prin absorbție, atrăgând transpirația din corp. Acest lucru te va ajuta să îți menții scăzută temperatura corpului în timp ce faci exerciții fizice. 

Poliesterul, lycra și spandexul sunt cele mai utilizate materiale pentru echipamentele sportive. Poți opta și pentru îmbrăcămintea fabricată din polipropilenă. Dacă nu anticipezi că vei transpira în exces, poți cumpăra, de asemenea, articole din bumbac. Bumbacul este o fibră moale, confortabilă, care funcționează bine pentru antrenamente ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau exercițiile yoga. 

Asigură-te că îți păstrezi extremitățile calde

Odată ce ți-ai cumpărat ținuta adecvată pentru sportul preferat, asigură-te că îți sunt acoperite și capul, mâinile și picioarele. Ține cont de activitatea ta atunci când alegi accesoriile. Dacă ai nevoie de dexteritate în mâini, nu poți purta mănuși, iar dacă sportul implică agilitate și viteză, evită cizmele grele de zăpadă. 

Așa cum am amintit mai sus, bumbacul simplu nu este o țesătură potrivită pentru sport, iar acest aspect este valabil și pentru șosete. Materialele sintetice sunt mult mai bune pentru a evita disconfortul creat de o pereche de șosete ude. Caută încălțăminte rezistentă la apă pentru a minimiza riscul de a-ți uda picioarele. 

În ceea ce privește căciula, află că mitul conform căruia cea mai multă căldură se pierde dacă ai capul descoperit a fost dezmințit, însă tot ai nevoie de un accesoriu care să te protejeze de frig. Dacă este cu adevărat ger, optează pentru o acoperire completă a feței. În caz că tu sau copiii plănuiți să coborâți pe pârtie, o cască și ochelarii de schi sunt piese care nu ar trebui să lipsească din garderoba voastră de iarnă.

Îmbrăcămintea adecvată completată de o alimentație corectă pentru sporturile de iarnă te va ajuta să te menții în formă chiar și în această perioadă rece a anului. Echipamentul potrivit te va proteja de expunerea la frig, care poate conduce la frisoane sau la alte afecțiuni nedorite, cum ar fi degerăturile sau hipotermia. În cele din urmă, cel mai important este să rămâi activ în orice sezon și să te menții în siguranță pentru a preveni orice situație neplăcută.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top