În cazul unei construcții din beton, ne asumăm, de cele mai multe ori, că aceasta este o clădire trainică și care nu se va deplasa. Cu toate acestea, pe termen lung, orice construcție va fi afectată de mișcările solului și de contracțiile cauzate de temperaturi, umezeală și presiune.
Așadar, nici clădirile din beton nu vor face excepție. Dacă nu sunt luate măsurile necesare pentru prevenirea acestor condiții, imobilele pot suferi modificări destul de serioase încât să provoace probleme. Una dintre soluții, în acest caz, poate fi prezența rosturilor de dilatare.
În acest articol, vom descoperi ce reprezintă rosturile, cum ajută ele la siguranța clădirilor din beton și care sunt tipurile de rosturi.
Ce este un rost de dilatație?
Secționarea unei suprafețe din beton cu ajutor anumitor materiale sau doar prin tăiere este cunoscută ca rost de dilatatie. În lipsa acestuia sau în cazul unei montări necorespunzătoare, suprafețele din beton pot suferi deteriorări într-un termen foarte scurt.
Așadar, rosturile de dilatație vor împiedica apariția acestor situații și vor contribui la bunăstarea oricărui tip de beton turnat, fie sub formă de dale, fie de șape.
Care este rolul lui
Scopul rostului de dilatație este să prevină șapele sau dalele din beton să se deplaseze odată cu solul. Astfel, nu va mai apărea efectul de compresie în suprafața de beton, care, în mod normal, duce la fisuri sau chiar la spargerea plăcilor.
Tipuri de rosturi de dilatare
Tipurile de rosturi de dilatare pentru beton sunt de mai multe feluri și se vor monta sau realiza în funcție de caz, după turnarea și întărirea betonului.
De obicei, constructorul decide care este distanța la care trebuie realizate aceste rosturi, astfel încât suprafața să fie acoperită pe toată lungimea. Iată care sunt tipurile.
Rost de dilatare din PVC
Un rost de dilatare din PVC este soluția cu cele mai multe beneficii pentru protejarea dalelor sau șapelor din beton turnat. Este esențial ca pachetul ce cuprinde totalitatea rosturilor să fie disponibil odată cu începerea construirii cofrajului în care se va turna betonul. Aceste rosturi se găsesc în magazinele de bricolaj, care oferă și sculele necesare procedurii. Dacă este vorba de construirea unei clădiri din beton destinate unui studio se poate folosi și burete antifonic.
În ceea ce privește montarea, aceasta se va face direct pe suprafața delimitată din cofraj, pe când stabilizarea acestora va fi realizată cu ajutorul unor mămăligi din mortar.
Rost de dilatare din pavele
O altă metodă prin care poți asigura, pe termen lung, bunăstarea șapelor din beton este crearea unui rost de dilatare din pavele.
Aceste rosturi se pot folosi și fără construirea unei armături în cofraj. Pavelele prefabricate au, de obicei, suficient contact cu solul, cât să-și mențină poziția. Cu toate acestea, este recomandată fixarea acestora cu mortat.
În cazul rosturilor de dilatare din pavele, se obține un efect tehnic similar cu cel rezultat în cazul rosturilor din PVC. Diferența este că cele din pavele permit definirea unor suprafețe turnate în forme asimetrice, ceea ce este greu de realizat, în cazul pavelelor din PVC.
Rost de dilatare rezultat din tăierea betonului
Variante de bază pentru obținerea unui rost de dilatare este prin tăierea mecanizată a betonului turnat și întărit complet.
Dezavantajul acestui tip de rosturi este că tăierea poate afecta zona adiacentă construcției. Așadar, este important să se ia măsuri de protecție, înainte de începerea procedurii.
Pentru ca o construcție să fie cât mai trainică, este necesar să se respecte procedurile de siguranță în construcția acesteia și să se ia toate măsurile necesare, de la bun început. O metodă bună, care va asigura menținerea plăcilor din beton, este folosirea rosturilor de dilatație. În funcție de caz, poți opta pentru rosturi din PVC, pavele sau rosturi obținute în urma tăierii betonului.
sursă foto: unsplash.com

