Stiri

Cum se conecteaza Iasiul de Bucuresti cand vine vorba de transport

Cum se conecteaza Iasiul de Bucuresti cand vine vorba de transportZiarul Financiar a realizat un articol foarte interesant despre cum se conecteaza cele mai mari orase din Romania, dupa numarul de locuitori, Bucuresti si Iasi. Daca doresti sa ajungi dintr-o parte in cealalta cu trenul, media de viteza este de 58 kilometri pe ora, pe cand in partea de vest a tarii, viteza medie este de 100 kilometri pe ora. Zilnic exista 5 trenuri ce pleaca din Gara de Nord din Bucuresti spre Iasi, iar toata distractia dureaza intre 7 si 8 ore pentru distanta de 406 kilometri. Pretul unui bilet de tren doar dus este de 95 de lei iar timpul de parcurs a crescut cu 25 de minute fata de anul 2001.

Cu masina sunt aproximativ 400 kilometri si promisiunea unei autostrazi din centrul tarii spre Moldova, ca timp in medie se fac 5-6 ore pentru distanta parcursa. Pretul unui bilet pe autocar costa 70 de lei de persoana, mai ieftin decat biletul de tren, dar pe viitor se spera ca distanta asta sa fie parcursa intr-un timp mai scurt pentru ca in prezent exista un plan de autostrada care sa lege orasul Iasi de Targu-Mures, o distanta de aproximativ 300 de kilometri ce va strabate patru judete: Iasi, Neamt, Harghita si Mures. Autoritatile au declarat ca lucrarile ar putea incepe anul viitor, urmand a fi finalizate in 2017.

zf-buc-iasi

Accesul dificil către Bucureşti şi vestul ţării este cea mai mare problemă a Iaşiului. Nu există o infrastructură ru­tieră care să permită accesul uşor în nor­dul Bucovinei pentru turişti. Pe calea fe­rată ar fi nevoie de investiţii într-o li­nie care să traverseze ţara de la sud la nord. Este greu să atragem investitori dacă nu avem infrastructură care să ne co­necteze cu restul ţării“, a spus Se­bastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Muni­cipiului Iasi.

Cu avionul cele doua orase sunt conectate prin patru zoboruri zilnice, costul unei calatorii fiind de aproximativ 400 de lei prin compania aeriana Tarom. Anul trecut, Aeroportul International Iasi inregistrat o crestere de 25% in luna ianuarie 2014 fata de ianuarie 2013. In momentul actual, Aeroportul trece prin cateva modificari majore precum o pista noua de 2400 de metri, terminale noi si multe altele.

Singura varianta rapida de legatura intre cele doua orase este cu avionul, din pacate este prea scumpa, iar cu trenul sau cu masina, din cauza infrastructurii, distanta de doar 400 kilometri dureaza prea mult.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top