Business

Cum se intretine un teren de fotbal?

intretinere terenuri sportive naturale

Intretinerea unui teren de fotbal este impartita in diferite operatiuni care trebuie efectuate in functie de degradarea suprafetei ierbii si a solului. Nerespectarea acestora duce la campuri nesanatoase care sunt periculoase pentru sanatatea jucatorului. Terenul ar deveni prea compact, tare si jocul pe aceste suprafete ar fi foarte obositor.

La finalul campionatelor, in lunile mai si iunie, se procedeaza la regenerarea terenurilor de sport, precum si la intretinere terenuri sportive naturale, urmand sfaturile agronomice si evaluand starea sanitara a gazonului.

Cele mai importante operatiuni pentru intretinerea unui teren de sport cu iarba sunt: ​​irigarea, taierea, aerarea, carotarea si foraj, trans-semanat si fertilizare.

Intretinerea terenurilor de fotbal: terenuri de sport obisnuite

Aceste terenuri sportive necesita intretinere de rutina la care absolut nu poti renunta. Refuzul de a efectua aceste operatiuni fundamentale poate insemna nevoia de a reinsamanta complet zona la un cost mult mai mare.

Fertilizare:

Acest lucru ajuta la sustinerea cresterii rasadurilor si la limitarea bolilor fungice. In functie de tipul de amestec semanat se va decide tipul de fertilizare care se va efectua.

Taierea ierbii pe terenurile de sport:

Tehnica de taiere folosita in contexte sportive este foarte relevanta. Poti decide sa utilizezi tehnica clasica si mai putin costisitoare de taiere rotativa, sau sa te bazezi pe solutii de taiere elicoidale, care sunt mult mai profesionale si utilizate de toate seriile A, B si Pro League.

Irigare:

Pentru a evita stresul hidric, este de preferat sa se efectueze irigatii rare, dar prelungite, pentru a imbunatati dezvoltarea radicala la adancime si pentru a evita problema aglomerarii cu apa. Dimineata poate fi un moment bun pentru a iriga, deoarece va elimina roua si va neutraliza excesul de umiditate din sol.

Regenerarea terenurilor de fotbal si a terenurilor de sport

O buna practica este sa efectuezi o intretinere pentru a restabili uniformitatea covorului de iarba si structura terenului de sport, cand campionatele sunt intrerupte primavara si vara.

Aerisire/Verticut:

Verticalitatea consta pur si simplu in indepartarea paslei folosind masini specifice care graveaza stoloni de iarba. Eliminarea deseurilor organice in exces permite rasadurilor sa absoarba mai bine fertilizarea si, prin urmare, sa se reinnoiasca si sa ramana in vigoare. Aceasta tehnica este, de asemenea, utilizata pentru prevenirea si limitarea cresterii buruienilor.

Forare si/sau gaurire:

Scopul acestei operatiuni este de a decompacta solul, de a favoriza drenajul, schimbul de gaze intre atmosfera si sistemul radicular prin strapungerea solului ierbos cu matrice in caz de carotare, cu fitil solide in caz de perforare.

Slefuire (pansament superior):

Odata terminata operatiunea de carotare, trebuie imprastiata o cantitate suficienta de nisip silicios si cu o granulometrie adecvata pentru a nu impiedica cresterea ierbii.

Traseminarea si reinsamantarea unui teren de fotbal:

Odata efectuate principalele operatiuni de intretinere a terenului, se procedeaza la regenerare prin semanat suprafete in care exista petice fara iarba.

Vezi toate ponturile pentru intretinerea terenului cat mai bine pe https://sportsfields.ro/intretinere-terenuri-de-sport-naturale/.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top