Business

Cum se mentin in siguranta malurile dupa escavatie prin folosirea palplanselor

palplanse

In urma escavatiei pamantului, procedeu obligatoriu pentru construirea diferitor obiective, peretii laterali care se formeaza trebuie stabilizati, in vederea prevenirii prabusirii acestora si eliminarea completa a riscurilor pe care le-ar putea crea impactul solului atat asupra fundatiilor cladirilor care se gasesc in vecinatate, cat si asupra constructiei pentru care s-a facut excavarea in sine. Practic, este nevoie de folosirea unei constructii indeajuns de rezistente, care sa functioneze ca un parapet si sa sprijine pamantul, impiedicandu-l sa se deplaseze. Acest tip de constructie poate avea un rol temporar, dar adesea este folosit si permanent. In aceste cazuri, o metoda des intalnita este folosirea de palplanse.

Ce sunt palplansele?

Palplansele sunt un tip de constructii metalice individuale, fabricate din otel structural, care se fixeaza prin batere, presare sau vibratie in pamant. Ele sunt conectate intre ele prin interblocare si au rolul bine stabilit de a oferi sprijin excavatiei. Acest fel de sprijinire a excavatiei este folosit in primul rand pentru fixarea peretilor, dar ele se pot utiliza si in cazul in care exista modificari ale terenurilor care necesita stabilizare. In stadiul premergator inceperii constructiilor, solurile pe care se vor ridica cladiri sau obiective de interes public sau privat se gasesc in starea lor naturala. Ele nu sunt compactate, avand o structura eterogena. In timpul procesului de excavatie, peretii laterali se incarca, solul compactandu-se nu doar in imediata apropiere a peretilor creati, ci pe o suprafata mult mai mare, structura si densitatea sa fiind afectate pe un perimetru largit. Din acest motiv, al proceselor fizice care au loc in timpul escavarii, se poate ajunge in situatia de a fi puse in pericol de deformare si fisurare cladirile si alte constructii aflate in vecinatate. Pentru a nu se ajunge in asemenea conjuncturi potential periculoase si generatoare de daune, in practica curenta se folosesc palplanse pentru sprijinire excavatie.

De ce este nevoie palplanse pentru sprijinire excavatie?

Nu sunt deloc rare cazurile in care excavatiile trebuie facute pe terenuri unde stratul de apa freatica este destul de aproape de suprafata pamantului sau unde exista risc de acumulare de apa in urma unor ploi abundente. Mai ales cand palplansele sunt folosite pentru a se construci peretii subsolurilor si a fundatiilor, ele actioneaza si ca o bariera impermeabila.

In functie de dimensiunile sitului unde se fac lucrarile, de scopurile pe care le au, de dimensiunile excavatiei necesare constructiilor si de proprietatile solului, in practica curenta se recomanda diverse scheme de palplanse. Fiind construite din metal si avand forme diferite, fiecare tip de palplanse folosite pentru sprijinirea excavatiei are o serie de avantaje si dezavantaje.

Caracteristicile metodei de sprijinire excavatie cu palplanse

Pe masura ce excavatia isi mareste dimensiunile, peretii formati in urma indepartarii cantitatii de pamant de care nu este nevoie se securizeaza cu asa-numitele palplanse. Ele arata precum o foaie de metal sau ca o placa metalica tivita. Aceste structuri metalice se folosesc deseori si dupa excavatie, ele devenind un cofraj care va fi utilizat pentru sustinerea structurilor construite in subteran. Cum in prezent constructiile din orase trebuie executate rapid, folosirea de palplanse ajuta la reducerea timpului de executie a lucrarilor, dar ele si ofera siguranta lucratorilor din santiere. De aceea, palplansele rezolva foarte eficient problemele in conditii dificile de munca.

Citeste tot articolul pe https://terratestromania.ro/tehnologii/palplanse/.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top