Business

Sprijinirea excavatiei cu palplanse

sprijinirea excavatiei

Palplansele sunt sectiuni individuale de otel structural presate, batute sau vibrate in pamant si conectate prin interblocarea lor pentru sprijinire excavatie. Pentru a securiza excavatiile, dar si alte modificari ale terenului, este folosit in mare parte acest tip de sprijinire excavatie. In prima faza, in punctul initial de constructie, solul este in stare naturala, nu este compactat. O crestere a incarcaturii peretilor laterali, se produce dupa dupa o excavatie. In acest fel solul este compactat, acest lucru se intampla nu numai pe langa obiectul in constructie, ci si in imprejurimile sale imediate. Aceste procese fizice pot ameninta cladirile apropiate cu deformarea si incalcarea integritatii. Se utilizeaza palplanse pentru sprijinire excavatie pentru a impiedica consecintele nedorite ce pot sa apara.

De ce este necesar sa ai sprijinire excavatie cu palplanse?

Peretii laterali care s-au format in urma excavatiei sunt mentinuti cu ajutorul palplanselor, ii localizeaza in limitele sale si elimina complet impactul asupra solului fundatiilor cladirilor din apropiere. De cele mai multe ori un astfel de parapet pentru sprijinire excavatie este facut temporar, insa see poete folosi si permanent, ca de exemplu in cazul in care palplansele sunt utilizate in constructia peretilor de subsol si a fundatiilor de banda, dar si ca o bariera impermeabila dupa ce nivelul apei subterane a scazut. Se pot folosi diverse scheme de palplanse in functie de scopurile acestora, de dimensiunea excavatiei, de proprietatile solului si de conditiile de lucru. Au diferite forme si sunt construite din metal. Orice tip de palplanse pentru sprijinire excavatie are avantajele si dezavantajele sale.

Caracteristicile sprijinirii excavatiei cu palplanse

Peretii sunt fixati pe masura ce excavatia se dezvolta cu aceste palplanse.  Indiferent ca vorbim despre o foaie de metal sau o placa tivita ele actiioneaza ca un pick-up. In viitor, aceste materiale pot fi folosite ca si cofraj pentru sustinerea structurilor subterane. Se recomanda aplicarea unei deshidratari deoarece acest invelis al cladirii este permeabil, prin urmare, daca nivelul apei subterane este mai mare decat excavatia, pot aparea diverse neplaceri ce ar fi recomandat sa le evitati. Ratele ridicate de constructii de astazi, conditiile inghesuite si densitatea cladirilor, constructia de palplanse pentru sprijinire excavatii ajuta la accelerarea procesului de constructie si la asigurarea sigurantei pe santier. Palplanse pentru sprijinire excavatie permit rezolvarea eficienta a sarcinilor complexe din punct de vedere tehnic in conditii dificile de constructie. In solurile instabile sunt folosite palplansele pentru a asigura peretii excavatiilor. Imersarea are loc inainte de inceperea lucrarilor de excavare. Industria raspunzatoare produce palplanse in forma de Z, palplanse de otel plate si in forma de canal de tip ,,Larsen”. Aceasta trebuie indepartata dupa utilizare pentru a fi folosita la o utilizare ulterioara, pierderea unei astfel de structuri este foarte costisitoare.

Malurile sunt sustinute cu ajutorul palplanselor pentru sprijinire excavatie. Placile metalice sunt fixate prin ciocanire de-a lungul marginilor excavatiei  proiectate cu un pas de 0,5-1,5 m si mai mult, adancindu-le sub baza fundatiei sau a structurii subterane proiectate de trei, cinci metri. Daca adancimea este mai mare de trei, patru metri, palplansele sunt fixate printr-o centura longitudinala de sectiuni rulate. Cand adancimea excavatiei este mai mare de zece metri, in sol are loc o presiune semnificativa, de aceea se recomanda instalarea distantierilor la doi, trei niveluri de inaltime.

Mai multe informatii gasesti pe website-ul nostru.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top