Business

Palplanse metalice pentru maluri sigure prin sprijinire excavatie

sprijinire excavatie de la Terratest Romania

Palplansele sunt structuri metalice care se confectioneaza din tevi cu diferite diametre, produse din otel aliat impreuna cu un alt tip de metal laminat. Palplansele sunt niste planse mari din metal a caror utilizare este sprijinirea peretilor in excavatie, limitand riscul de  prabusire a peretilor. Principalul beneficiu al acestei metode de intarire a peretilor este ca instalarea unei palplanse de tabla este mult mai ieftina decat construirea unor pereti din beton. Mai mult decat atat, palplansele pot fi refolosite, ele putand fi scoase din sol si mutate in alt santier chiar si de mai multe ori. Aceasta metoda este, din acest punct de vedere, una mai putin costisitoare.  Dezavantajul folosirii palplanselor este ca ele nu ofera o protectie mare impotriva patrunderii umezelii. Daca hidroizolatia gropii este o necesitate, atunci se utilieaza un alt tip de palplanse metalice, concepute special pentru sprijinire excavatie.

Palplansele sunt confectionare sub forma de profile din metale de foarte buna calitate. Atunci cand sunt interconectate, palplansele fixeaza in mod corect solul si impiedica alunecarile de teren si alte fenomene aemanatoare in timpul efectuarii lucrarilor necesare unei constructii.  Aceste profile metalice interconectate alcatuiesc un fel de perete, oferind o protectie fiabila in timpul lucrarilor de constructie de poduri, de baraje, de sosele, pentru terasamente de cale ferata, chei riverane si alte tipuri de operatiuni in care protectia de un mediu saturat de apa este esentiala. In functie de calitate si de producator, ele au preturi variabile – de exemplu, palplansele Larsen, pentru ca au o structura mai complexa, au un cost mai ridicat.

Palplanse pentru sprijinire excavatie

Cel mai des, palplansele pentru sprijinire excavatie de la Terratest Romania sunt folosite in constructiile care se realizeaza in soluri saturate de apa. Lambele si canelurile intersectate opresc intrarea apei in groapa formata in urma escavarii. Cele mai des intalnite forme sunt palplansele metalice care au in sectiune transversala o forma de U, Z sau H. Instalarea palplanselor in pamant se face prin scufundarea prin vibratie, mai ales in cazul solurilor care includ si resturi de constructie, dar si in solurile pietroase si semi-stancoase. In mod curent, palplansele se refolosesc de mai multe ori pentru a fixa peretii rezultati in urma diferitelor lucrari de excavatie.

Pentru a se stabiliza un perete creat printr-o sapatura la mare adancime, constructorii se folosesc de pereti ancorati, adica de un sistem care sa impiedice alunecarile de pamant si destabilizarea solului. Pentru aceasta se folosesc tije de ancorare (care pot fi pretensionate sau posttensionate) si care sunt indeajuns de rezistente pentru a face fata fortelor de presiune asupra peretelui, cum sunt presiunea apei, presiunea solului, dar si suprasarcinile. Acestea se pot vedea cu usurinta prin capetele de ancorare, care sunt la vedere pe toata lungimea si inaltimea peretelui aflat in constructie. Instalarea de pereti ancorati este adeserori recomandata, pentru ca ofera o securitate sporita in comparatie cu un un zid de sprijin obisnuit. Cu toate ca sunt mai scumpi decat un zid, instalarea lor este mult mai rapida decat construirea unui perete.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top