Stiri

Cum se va numi oficial variola maimutei, potrivit OMS?

Cum se va numi oficial variola maimutei, potrivit OMS

Variola Maimutei sau “mpox” reprezinta o infectie intalnita rar, care este declansata de un virus in familia poxivirusilor. Oamenii pot lua contact cu acest tip de virus prin intermediul animalelor. El are de asemenea o rezistenta mare in mediul uscat, dar face fata cu brio si temperaturilor ridicate. Astfel, virusul va persista pentru un timp indelungat pe suprafetele infectate, putand fi transmis cu usurinta la un numar considerabil de persoane.

Cu toate acestea, “Variola Maimutei” redenumita recent prin termenul “mpox” nu este o boala care se imprastie usor cand vine vorba de contactul intre persoane. Pentru ca aceasta sa fie raspandita de la om la om, este nevoie de un contact direct prelungit, astfel ca sansele ca afectiunea sa fie transmisa in acest mod, scad considerabil.

Variola Maimutei se manifesta prin simptome usoare, care de multe ori nu necesita spitalizare. Majoritatea pacientilor care sufera de aceasta boala, reusesc sa se recupereze pe parcursul a cateva saptamani, fara macar sa le fie administrat un tratament.

 

Fullonline a preluat stirea despre noua denumire a “Variolei Maimutei”

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat in luna noiembrie ca va incepe sa utilizeze termenul “mpox”, in loc de “Variola Maimutei”. OMS a primit mai multe plangeri cu privire la denumirea initiala a bolii, care atrageau atentia la caracterul rasist al acestia. Prin urmare, echipele de cercetatori incurajeaza pe toata lumea sa inlocuiasca termenul pentru a nu mai fi resimtita nicio urma de stigmatizare.

Si fullonline a preluat stirea conform careia OMS anunta ca ambele denumiri vor fi utilizate simultan timp de un an, timp in care termenul de “variola maimutei” va fi eliminat treptat, acestia avand dreptul de a numi anumite boli, dar si de a le schimba denumirea in cazuri exceptionale, ca si cel din prezent.  Cu toate astea, numele initial al afectiunii va putea fi in continuare gasit in clasificarea internationala a bolilor, potrivit afirmatiilor OMS.

OMS a  purtat numeroase discutii despre posibilitatea utilizarii termenului “mpox” si in alte limbi, ajungand la concluzia ca acest lucru este posibil si ca “mpox” va fi noua denumire oficiala a variolei maimutei. In cazul in care acest termen va starni dificultati pentru o anumita limba, OMS va incepe discutii cu autoritatile si cu societatile stiintifice competente, inainte de a decide ce este de facut.

 

Termenul “MPOX” urmeaza sa inlocuiasca complet “variola maimutei”, asta dupa o perioada de un an care va fi considerata “de tranzitie”. Acest lucru isi doreste sa impiedice confuzia populatiei in momentul in care numele bolii va fi modificat in mijlocul unui focar la nivel  global. 

La inceputul anului acesta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inceput un proces de consultare prin care isi doreau sa gaseasca un nou nume potrivit pentru “variola maimutei”. Dupa lungi discutii, varianta cea mai populara,”mpox”,  propusa de organizatia pentru sanatatea barbatilor REZO, a fost aleasa pentru a inlocui initiala denumire. Directorul REZO a declarat ca este foarte important ca oamenii sa nu mai asocieze aceasta boala cu imaginea unei maimute, pentru a putea sa ia in serios o epidemie la nivel global.

Variola Maimutei a fost descoperita in anul 1958. Primul animal care a prezentat simptome a fost o maimuta, iar dupa lungi cercetari specialistii au reusit sa descopere aceasta afectiune. Pana anul acesta boala a fost raspandita in principal de pe continentul African, mai ales cele din vest si centru. Pana acum, mai mult de 100 de tari au declarat aproximativ 80.000 de cazuri, dar si 55 de decese, conform datelor oferite de OMS. 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top