Diverse

Curent electric la rulota?

Orice posesor de rulota trebuie sa aiba cunostinte minime privind sistemul electric al unui astfel de vehicul, deoarece intr-o iesire in natura pot aparea oricand defecte neprevazute. Fara curent electric o rulota devine rapid inospitaliera.

Scurta lectie in electricitate

Electricitatea e intotdeauna limitata, indiferent ca vorbim de o rulota sau o casa. De aceea trebuie sa cunoastem consumul mai intai, inainte de a alege o solutie care sa ne satisfaca nevoie.

1 Watt este unitatea de masura a puterii, iar aceasta este definita prin produsul amperajului si voltajului din sistem. Folosind formula W = A x V se poate calcula consumul total al dispozitivelor electrice care urmeaza sa fie alimentate in rulota. Un consum mai mare decat potentialul generatorului va arde sigurantele.

Reteaua electrica

Rulotele au doua sisteme electrice, pe 12 V si pe 240 V. Primul este alimentat de un acumulator si e responsabil pentru pornirea frigiderului, pompei de apa, al detectorului de gaze si al altor sisteme esentiale. Cel de 240 V este alimentat fie de la o priza, fie de la un generator de curent electric, insa la noi in tara prima varianta nu e foarte folosita deoarece nu avem prea multe parcuri de rulote amenajate. Sistemul e necesar pentru alimentarea consumatorilor mari: televizor, blender, cuptor cu microunde, etc.

Dezavantajul sistemului pe 12 V

Sistemul trebuie sa ofere 12 V, iar acest lucru poate fi realizat cel mai eficient prin legarea in seria a doi acumulatori de 6 V. Configuratia va mari durata de viata a sistemului, insa va fi putin mai voluminoasa. Cuplat la o sursa de curent pe 240 V, sistemul de 12 V se va incarca automat.

Mai exista si optiunea unui invertor care face posibila utilizarea dispozitivelor cu consum mare la sistemul de 12 V, insa trebuie retinut ca acest lucru va duce la descarcarea rapida a acumulatorului, si ca un generator de curent diesel sau benzina va fi, in opinia unora, cel mai bun pentru iesirea in natura.

Optiunea generatorului in 4 timpi

Spre exemplu, daca tot ce utilizam sunt un laptop cu consum 100 W si un robot de bucatarie cu consum 1000 W, generatorul va trebui sa aiba o putere de minim 1100 W. De ce nu unul mai mare? Deoarece consumul declarat pe electrocasnice nu e decat puterea maxima, in marea majoritate a timpului dispozitivele consumand mult mai putin.

Un astfel de generator reprezinta o solutie completa, iar faptul ca motoarele termice sunt foarte simple le face sa fie si foarte fiabile.

Optiunea panourilor solare

Cu cat mai mare e consumul rulotei, cu atat mai multe panouri solare vor fi necesare pentru a-l sustine. Acest lucru necesita spatiu, atat pentru panouri cat si pentru acumulatori. Desi panourile sunt legate direct la reteaua electrica, acestea vor furniza curent doar cand e soarele suficient de puternic, noaptea si in conditii de umbra trebuind sa se treca pe rezervele de curent inmagazinat in acumulatori.

Electricitatea intr-o rulota reprezinta o chestiune importanta pentru oricine iubeste iesirile in aer liber, iar defectarea sa afecteaza grav confortul, de aceea e important sa cunoastem macar principiile care stau la baza sa.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top