GSM

De azi, toate apelurile, SMS-urile şi e-mailurile sunt înregistrate

Operatorii de telefonie şi internet vor stoca, începând de azi, numerele de telefon ale apelanţilor şi apelaţilor, localizarea acestora în momentul convorbirii, SMS-urile şi adresele de e-mail
Nu se vor înregistra conţinutul comunicării şi informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.

Începând de azi, toate datele referitoare la telefoanele, sms-urile, e-mailurile pe care le trimitem sau le primim şi istoricul personal al navigării pe internet vor fi colectate si păstrate minimum 6 luni de operatori. Gândul a aflat că Vodafone, Orange, Romtelecom, Cosmote, Zapp şi UPC sunt pregătiţi să ne urmărească orice mişcare electronică. Promulgată de preşedintele Traian Băsescu imediat (a doua zi) după adoptarea de către Parlament, în noiembrie 2008, legea urmăririi şi reţinerii datelor generate de furnizorii de comunicaţii electronice are ca justificare lupta antiteroristă.Operatorii aveau şi înainte capacitatea tehnologică pentru a ne urmări electronic, la comandă, dar acum sunt obligaţi să o facă în stil grandios – pe toţi, tot timpul, fapt care îi obligă la investiţii suplimentare. Sunt obligaţi să realizeze baze de date şi înregistrări pe cheltuiala proprie, pentru a putea fi puse la îndemâna procurorilor, cu acceptul unui judecător – preşedinte de instanţă sau chiar în absenţa mandatului judecătoresc, în situaţii considerate de urgenţă. Dacă persoana suspectă nu este trimisă în judecată, datele nu se şterg imediat, ci se păstrează până la prescrierea răspunderii penale pentru presupusa faptă.

Se vor stoca, timp de 6 luni: numerele de telefon ale apelanţilor şi apelaţilor, localizarea acestora în momentul convorbirii, data şi ora apelului şi durata sa – pentru toate convorbirile efectuate în reţelele de telefonie mobilă şi fixă. De asemenea, se vor stoca (tot pentru o jumătate de an) sms-urile trimise, cu toate datele aferente disponibile (expeditor şi destinatar, data şi ora trimiterii, respectiv recepţionării).La rândul lor, furnizorii de internet vor stoca, începând din 15 martie a.c., pentru 6 luni, adresele expeditorului de mail şi a destinatarului (adresele IP dar şi adresele fizice), data şi ora la care ne conectăm la internet, data şi ora la care ne deconectăm.

Nu se vor înregistra conţinutul comunicării, informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.

Conform Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii există aproape 2.200 de furnizori vizaţi de prevederile Legii 298 din 2008. Aceştia trebuie să-si asigure interfeţe standardizate pentru colectarea datelor personale si păstrarea în condiţii de deplină securitate a acestora. Faptul presupune investiţii financiare solide, chiar dacă sumele cheltuite cu crearea şi administrarea bazelor de date sunt deductibile fiscal. Amenda pentru nerespectarea legii poate urca până la o jumătate de milion de lei, amenda minimă fiind 2.500 de lei. Pe de altă parte, nerespectarea secretului datelor personale, respectiv accesarea intenţionată sau transferul acestora fără autorizare se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.

Operatorii vor avea bătăi de cap suplimentare, pentru că normele metodologice de aplicare a legii nu au fost încă elaborate, termenul limită fiind 18 februarie.

Sursa: Gandul.info

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top