Stiri

De ce trebuie sa folosim un dezumidificator in locuinta?

Nivelul umiditatii dintr-o locuinta este foarte important si trebuie mentinut intre valorile recomandate si asta pentru ca umiditatea scazuta, cat si una prea ridicata, se reflecta in calitatea aerului ce il respiram in casa si in timp acesta atrage dupa sine o serie de consecinte negative care ajung sa ne afecteze sanatatea.

Umiditatea dintr-o incapere reprezinta cantitatea de vapori de apa regasita in aerul din spatiul in care stam zi de zi. Nivelul umiditatii dintr-o locuinta sau biroul de la locul de munca este influentat de raportul dintre temperatura din interior si cea din exterior. De exemplu, iarna umiditatea din spatiul in care stam creste pentru se inregistreaza o temperatura diferita fata de cea de afara si astfel se produce condensul.

Multe persoane folosesc cea mai clasica metoda pentru a combate efectele umiditatii ridicate din locuinta, aerisirea frecventa, dar din pacate nu este suficient pentru ca nu face decat sa neglijeze cauza reala a problemei. Sunt zone in care diferentele de temperatura dintre interiorul locuintei si exteriorul variaza extrem de mult si acolo nu vorbim doar de starea de confort ci si de sanatate.

Din acest motiv se recomanda cumpararea unui dezumidificator iar acesta fata de alte de alte electrocasnice, nu sunt atat de des intalnite in locuinte ci mai degraba in cladirile de birouri.

Dezumidificatorul nu este un moft ci este un produs gandit pentru a extrage umiditatea in exces din aerul incaperii ceea ce duce la un aer mai bun din punct de vedere calitativ, respectiv un somn mult mai bun pe timpul noptii dar sa nu mai spunem de combaterea ciupercilor, a mucegaiului, inmultirea alergenilor si acarenilor.

Modul in care functioneaza un dezumidificator este foarte simplu, chiar este similar a celui unui aparat de aer conditionat. Umiditatea din aerul existent dintr-o incapere este trecuta prin agentul frigorific al dezumidificatorului, acolo fiind transformata in lichid, lichidul rezultat este transferat apoi in rezervorul de apa. Ulterior, aerul trece prin partea mai calda a dezumidificatorului dupa care acesta este eliberat in incapere.

Daca dispozitivul este unul de tip fara compresor, aerul din camera este trecut prin agentul de deshidratare, care are rolul de a retine umiditatea, aceasta trece in rezervor, iar aerul uscat este eliberat inapoi in camera. Acest tip de dezumidificator se foloseste in spatiile mici precum bai sau debarale. Aici nu vorbim de un dezumidificator electric ci unul pasiv care functioneaza pe baza unor rezerve, geluri sau saruri absorbante ce se inlocuiesc la o anumita perioada de timp.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top