Stiri

Pana la ce varsta trebuie folosit scaunul auto pentru copii

Siguranta copilului atunci cand este transportat in masina ar trebuie sa fie prioritate, in orice moment pentru orice parinte. Din pacate insa, din ignoranta multi parinti transporta copiii fara scaun auto chiar daca acestia sunt de varsta gradinitei sau chiar mai mici.

Legislatia din Romania a incercat sa se alinieze cu reglementarile UE in acest domeniu in anul 2015 cand a adus modificari Codului Rutier prin Hotararea Guvernului nr 11/2015 ce a intrat in vigoarea incepand cu 14 februarie 2015.

Reglemetarile prevad urmatoarele detalii:

Copiii cu varsta de pana la 3 ani pot fi transportati in autovehicole doar in conditile in care sunt asezati corespunzator intr-un scaun auto omologat si adecvat varstei copilului.

Transportul copilului mic in brate sau in landou sunt considerate pe buna dreptate periculoase si nu sunt acceptate conform legislatiei din acest motiv se poate da si amenda.

Exceptie in schimb de la aceasta regula fac transportul in comun si transportul cu taxiul, unde parintele nu este obligat de lege sa aseze copilasul intr-un astfel de scaun auto, dar nu are voie sa stea pe locul din fata cu copilul in brate. Acest lucru nu se intampla datorita faptului ca nu exista riscuri ci datorita faptului ca mijloacele de transport in comun si taxiurile nu pot fi dotate cu astfel de scaunele.

Potrivit reglementarilor actuale, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm, pot circula cu un autovehicol doar asezati pe bancheta din spate asezati in scaune speciale. In functie de varsta si inaltimea copilului aceste scaune auto pot fi scaune tip scoica, scaune auto cu spatar reglabil sau spatar fix sau chiar inaltator auto.

Indiferent de tipul scaunului auto utilizat, acesta trebuie instalat corespunzator si copilul trebuie asigurat dupa caz fie cu centurile de siguranta ale scaunului sau centura masinii. Orice abatere de la aceste prevederi legale este sanctionata de catre organele abilitate.

Scaunul auto pentru copii poate fi asezat pe scaunul din fata doar daca montarea acestuia nu este posibila pe bancheta din spate. In cazul montarii scaunului in fata, airbagul trebuie dezactivat iar scaunul trebuie montat cu spatele catre directia de mers. Acest detaliu este unul extrem de important.

Pe scaunul din fata pot sta copii doar in momentul in care depasesc inaltimea de 150 cm si varsta de 12 ani impliniti.

Indiferent de varsta, inaltime sau locul asezarii in masina, copiii trebuie sa fie asigurati cu centura de siguranta a masinii.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top